Poziv k odgovornemu poročanju o smrti igralca Gašperja Tiča

Društvo novinarjev Slovenije medije poziva, da pri poročanju o tragičnem dogodku spoštujejo Kodeks novinarjev Slovenije. Predvsem njegov 17. in 18. člen, ki govorita o varovanju človekove zasebnosti pred neupravičenim razkrivanjem v javnosti in spoštovanju domneve nedolžnosti.

Novinarsko častno razsodišče je že leta 2006 v izjavi o spoštovanju pietete ugotavljalo, “da je v slovenskih medijih, zlasti v tabloidih, močno padla občutljivost za temeljno dostojanstvo človeškega bitja po smrti. Vsak človek ima pravico do pietete, tudi ljudje, ki so zaradi tega, ker so javne osebe, sicer bolj izpostavljeni medijski radovednosti.  V omenjenih medijih pa se ta radovednost že pri “navadnem” človeku, pri katerem je pogosto nasilna ali nenavadna smrt edini povod, da utegne postati zanimiv za javnost, velikokrat spušča pod dopustno raven – pri čemer način obdelave novice služi zgolj zadovoljevanju plehke in opravljive radovednosti. Objava fotografij in posnetkov trupel, posmrtnih ostankov in obdukcijskih zapisnikov je neetična. Upravičiti jo je mogoče le v izjemnih primerih.”

Zapisi podrobnosti, ki očitno izhajajo iz obdukcijskega zapisnika, kot tudi izjav, ki namigujejo na motiv, se v tem primeru žal pojavljajo tudi v resnih medijih. Društvo novinarje in medije poziva, naj poleg profesionalnih spoštujejo tudi obče človeška merila dostojnosti in z objavami, ki niso v javnem interesu, družinam, ki prestajajo hudo izgubo, ne povzročajo dodatne bolečine.

 

Število komentarjev na Poziv k odgovornemu poročanju o smrti igralca Gašperja Tiča: 2

  1. Nejc said: Domnevam da ni sankcij, ker nivo res pada!
  2. Ana Maria said: Spoštujmo dušo, ki nas je zapustila.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna