Koprivnikar: Predlog sprememb glede dostopa do informacij javnega značaja bomo pripravili v nekaj tednih

Ljubljana, 16. oktobra (STA) – Minister Boris Koprivnikar je za STA napovedal, da bodo predlog sprememb zakona o dostopu do informacij javnega značaja na ministrstvu pripravili v nekaj tednih, nadaljnji postopek pa je odvisen zlasti od odziva zainteresirane javnosti. Tako časovnice in vsebine konkretno ni opredelil, je pa zagotovil, da bodo načeloma sledili pobudi novinarjev.

Minister za javno upravo je ob robu današnje seje DZ v izjavi za STA spomnil, da so na ministrstvu seznanjeni s pobudami za spremembo zakona o dostopu do informacij javnega značaja in jih intenzivno proučujejo. Stališče ministrstva, ki da je usklajeno tudi s stališčem nekaterih drugih organov, predvsem informacijskega pooblaščenca, gre po ministrovih besedah z nekaj popravki “zelo v smeri” predloga novinarskih organizacij.

O vsebini sprememb podrobneje še ni želel govoriti, ker še niso dokončne. “Na vsak način pa bomo tudi vsebinske rešitve – še preden jim bomo dali v postopek – usklajevali s predlagatelji oz. vsemi deležniki,” je zagotovil minister.

Kot je povedal Koprivnikar, je dostop do informacij javnega značaja mehanizem, ki mu je sam izjemno naklonjen, ker je eno od vodil njegovega političnega delovanja transparentnost. “Po drugi strani pa je to mehanizem, ki je lahko tudi zlorabljen, in sicer tako, da se namenoma obremenjuje državne organe za pridobivanje nekih informacij,” je pojasnil.

Še največja težava je po njegovih navedbah takrat, ko nekdo od organa zahteva informacije, ki jih ta organ še nima, ampak jih mora šele pridobiti, povprašati druge organe, zbirati podatke in delati analize. “To so naloge, ki niso povsem v duhu zakona,” je ocenil. Po njegovih besedah zakon, kot ga oni razumejo, pravi, da mora organ informacijo, s katero razpolaga in jo ima, posredovati tudi javnosti, če ni drugih zadržkov.

Tako je treba po ministrovem mnenju v zakon vseeno vgraditi nekaj varovalk, da v imenu dostopnosti ne prihaja do zlorab oz. namernega obremenjevanja državnih organov.

“Če je strošek v tistem delu, ko nekdo zahteva informacijo, ki že obstaja in je pod mejo, ki je z zakonom opredeljena, ne vidimo razloga, da bi do stroška prihajalo,” je dejal minister. Če pa po njegovih besedah to pomeni, da nekdo zahteva dodatne analize ali zbiranje podatkov, potem “moramo žal tudi v imenu zaščite davkoplačevalcev, ki plačujejo naše redno delo, ne pa pripravo analiz za zunanje naročnike, te stroške opredeliti in jih predstaviti tistemu, ki informacijo zahteva”.

Novinarske organizacije so namreč ministrstvu za javno upravo poslale pobudo za spremembo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, s katero želijo preprečiti zlorabo instituta stranske udeležbe v upravnem postopku, prek katere se dejansko ovira pravica dostopa do informacij javnega značaja.

Danes so sicer v novinarskih organizacijah izrazili razočaranje, da se ministrstvo ni podrobneje opredelilo glede njihove pobude za reševanje te problematike. Ministrstvo so tako prosili za konkretnejšo opredelitev časovnega načrta za spremembo zakonodaje, medtem ko so na ministrstvu pojasnili, da časovnice še ni.

So pa v organizacijah zadovoljni, da je ministrstvo problem prepoznalo in da pozitivno ocenjuje rešitev, ki so jo predlagali.

tvr/apo

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna