iz medijev

Sprememb zakona o medijih in zakona o RTVS v tem mandatu ne bo

Ljubljana, 13. decembra (STA) – Koalicija se je danes odločila, da sprememb zakona o medijih in zakona o RTVS v tem mandatu ne bo. Kot je v izjavi novinarjem poudaril prvak DeSUS Karl Erjavec, se takih sistemskih zakonov ne spreminja pol leta pred volitvami v DZ. Po besedah ministra za kulturo Toneta Peršaka so bili sicer predlogi sprememb pripravljeni za javno razpravo.

Erjavec je po koalicijskem vrhu pred današnjo sejo vlade izrazil zadovoljstvo, da so se v koaliciji po pogovoru z ministrom Peršakom odločili, da ne gredo v spremembe medijske zakonodaje. Za to namreč po Erjavčevem mnenju ni pravi čas.

Kot je za STA po seji vlade pojasnil Peršak, so želeli s predlogi sprememb zakona o medijih in zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) urediti nekaj zadev, ki tarejo posamezne medije. “Ker pa so bili nekateri odzivi, še preden smo s predlogi šli v javnost, malo pretirano občutljivi, smo se na koaliciji dogovorili, da bi za zdaj s tem počakali,” je povedal.
V obeh primerih so namreč po Peršakovih navedbah še pred javno razpravo testirali ideje pri določenem delu zainteresirane javnosti, ki pa se je razburjeno odzvala. Na vprašanje, kateri predlogi v zakonih so bili najbolj sporni, je po besedah ministra težko reči. Tako ostaja vsebina neznanka. Pojasnil pa je, da so povabili kar nekaj deležnikov, tudi predstavnike posameznih medijev.

Do odločitve koalicije je prišlo po tistem, ko jo je ministrstvo obvestilo o nameri, da bi šli z zakonodajo v javno razpravo. Na vprašanje, kaj meni o odločitvi koalicije, se minister Peršak ni konkretno izrekel. “Tako ali tako se je treba v koaliciji vedno pogovarjati. Mi smo pač pripravili tisto, kar mislimo, da je najbolj urgentno,” je dejal.

O načrtovanih spremembah zakona o medijih in zakona o RTVS je bilo sicer govora že lani – podlaga zanju je strategija na področju medijev 2017-2025, ki je bila že tedaj predmet intenzivne javne razprave.

Medijska strategija, o kateri je bilo veliko polemik tudi letos, je sicer še v usklajevanju, je danes pojasnil Peršak.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *