Proti diskreditacijam in žalitvam novinarjev

V Društvu novinarjev Slovenije ostro obsojamo nedostojne diskreditacije in žalitve novinarjev. Podpiramo uredništvo in aktiv novinarjev Dnevnika, ki protestirata proti žalitvam novinarke Mete Roglič po objavi članka, naslovljenega »Z debilnimi birokratkami do odmevnosti na spletu«.

V nadaljevanju objavljamo izsek iz odziva uredništva Dnevnika.

Na Dnevniku razumemo, da je pravica dihati neonesnažen zrak prva človekova pravica, kar dokazujemo s številnimi članki, ki obravnavajo to tematiko. Prav tako ne zagovarjamo stališča, da bi moral Boštjan M. Zupančič o celi zadevi solidarno molčati, ker je zaenkrat še državni uradnik na pravosodnem ministrstvu. Tega mu Meta Roglič tudi ni rekla, temveč ga je samo vprašala, zakaj o zadevi ni spregovoril na bolj dostojen način, ne da bi državne uradnike zmerjal z debili in šalabajzerji. To tudi izhaja iz njenega članka, na to pa je Boštjan M. Zupančič odgovoril, da je tako ostre besede uporabil zato, ker je želel, da se ga sliši. Ali je zato treba zmerjati ostale ljudi in ali je tak besednjak primeren za nekdanjega sodnika, je gotovo stvar polemike, in mnenja so glede tega deljena, kar ravno tako izhaja iz članka, ki ga je novinarka objavila. Zato zavračamo očitke na račun njenega dela, svoje delo je Meta Roglič opravila profesionalno in korektno, saj je informacije pred objavo preverila, nenazadnje tudi pri samem Boštjanu M. Zupančiču, ki ji je med drugim sam potrdil, da najbrž odhaja iz pravosodnega ministrstva.

Odzivu uredništva Dnevnika se pridružuje tudi izvršilni odbor Aktiva novinarjev Dnevnika. »Ostro protestiramo proti diskreditaciji novinarske kolegice Mete Roglič, ki svoj posel opravlja predano in profesionalno, in obsojamo skrajno nizko raven komuniciranja, ki sta si jo privoščila nekdanji sodnik evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič in predsednik stranke SDS Janez Janša.«

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna

Captcha Captcha Reload