Nesprejemljivo obračunavanje z novinarjem Dela Francem Milošičem

ODZIV NA UMETNIŠKO UPRIZORITEV NA OTVORITVI RAZSTAVE »INVENTURA«

Ptujski aktiv Društva novinarjev Slovenije ostro obsoja del programa na otvoritvi razstave »Inventura« v prostorih ptujske mestne galerije. Organizatorji so namreč pripravili tudi umetniško točko, kjer so očitno želeli obračunati z novinarskim kolegom Francem Milošičem, ki je lani napisal kolumno z naslovom »Tam gori so nori«.

Razstava »Inventura« naj bi po mnenju njenih ustvarjalcev sicer predstavila umetniška dela likovnih ustvarjalcev, ki izhajajo iz Ptuja in okolice oziroma tistih, ki na tem območju ustvarjajo. V tej luči ne razumemo, kako v ta kontekst spada obračunavanje z novinarskim prispevkom, ki tistim, ki skrbijo za galerijo, ni po godu.

Za aktiv je absolutno nesprejemljivo, da so ustvarjalci problematizirali zapisano kolumno, ki je v svojem nastanku izražala zgolj in samo mnenje avtorja. In ta pravico do svojega mnenja ima, tudi v primeru, če se tisti, ki so galerijo ustanavljali, z njim ne strinjajo. Kolumna je po svoji zvrsti pač takšne narave, da novinarju dovoljuje izražanje lastnega mnenja.

In v tej luči je posebej problematično, da so ustvarjalci razstave oziroma njene otvoritve novinarskega kolega javno podpisali kot »doktorja mentalne medicine, kardiologa, pediatra in fiziatra«, ob tem pa ob kolumno dodali njegovo sliko. Takšen podpis je seveda milo rečeno lažniv, novinarski aktiv pa na takšne laži ne more pristati, četudi gre za umetniško delo. Zato je takšno norčevanje na osebni ravni po mnenju aktiva vredno najostrejše obsodbe, saj posredno vsem, ki poročamo tudi o dogajanju v mestni galeriji, odrekajo pravico do lastnega mnenja.

Zelo sporočilno je tudi dejstvo, da so ustvarjalci razstave tik pred otvoritvijo očitno spremenili vsebino priložnostnega kataloga. Novinarji, ki so bili nekaj ur pred otvoritvijo na novinarski konferenci, namreč nismo dobili vsebinsko enakih katalogov. To seveda ne bi bila posebna težava, če ne bi bila vsebina kasneje spremenjena tako, da so tudi v ta katalog dodali kolumno novinarskega kolega, kjer so ga prav tako žaljivo in lažnivo podpisali.

Takšno zaničevanje novinarskega dela je nesprejemljivo, ustvarjalci takšnih umetniških uprizoritev in tudi člani posebne občinske komisije za ustanovitev galerije pa se morajo zavedati, da imamo tudi novinarji pravico do lastnega mnenja.

V luči zapisanega aktiv pričakuje javno opravičilo novinarskemu kolegu Francu Milošiču za zapisane laži.

Društvo novinarjev Slovenije – Aktiv Ptuj

Danijel Poslek, predsednik aktiva

 

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in aktiv novinarjev Dela podpirata protest ptujskega aktiva.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna

Captcha Captcha Reload