Huda kršitev etičnih načel

Društvo novinarjev Slovenije se načeloma ne opredeljuje do posameznih etično spornih novinarskih prispevkov, ker je to delo Novinarskega častnega razsodišča. Vendar pa se ob posebej hudih in eklatantnih kršitvah novinarske etike, kakršen je novinarski prispevek o nesreči pri ljubljanski stolnici, ki je bil objavljen v Slovenskih novicah, moramo odzvati. Slovenske novice so nesrečo anonimnega državljana izrabile za senzacionalističen članek, v katerem so objavile osebne podatke žrtve in njegovih svojcev in s tem nedopustno posegle v njihovo zasebnost. Še manj občutka za čustva žalujočih svojcev in prijateljev pa so pokazale z objavo fotografije pokojnega s kraja nesreče. Društvo novinarjev Slovenije opozarja, da svoboda govora ni absolutna, ampak jo omejujejo druge pravice. V tem primeru za objavo nazornih fotografij kot tudi osebnih podatkov ni bilo javnega interesa. Medij bi o nesreči lahko poročal z občutkom za človeško dostojanstvo in čustva žalujočih. Žal smo spet priča uredniški politiki, ki pravice ljudi, ki so se v medijih znašli le zato, ker so tragične žrtve nenavadne nesreče, žrtvuje za povečevanje branosti in gledanosti. Novinarsko častno razsodišče je že večkrat ugotovilo kršitve Kodeksa novinarjev Slovenije zaradi podobnih uredniških odločitev Slovenskih novic.

Ob tem pozivamo tudi tiste, ki so se na prispevek kritično odzvali na družbenih omrežjih, naj ne reproducirajo sporne fotografije, saj to ne bo pripomoglo k ohranjanju dostojanstva umrlega.

Stališče Društva novinarjev Slovenije v ničemer ne prejudicira odločitve Novinarskega častnega razsodišča, ki je prejelo pritožbo zoper sporen članek.

Odločitve Novinarskega častnega razodišča so dostopne na razsodisce.org.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna