Za svobodo govora novinarjev tudi v zasebni komunikaciji in spoštovanje etičnega kodeksa

Slovenski mediji so po zgledu tudi uglednih tujih v zadnjem času sprejeli ali pa so v procesu sprejemanja pravilnikov in etičnih kodeksov, ki določajo delovanja in opredeljevanja stališč in mnenj novinarjev na njihovih zasebnih profilih različnih spletnih platform in omrežij. Društvo novinarjev Slovenije ob teh praksah opozarja na tanko in občutljivo ločnico med zahtevami medijev po varovanju njihovega ugleda in verodostojnosti ter omejevanjem svobode govora novinarjev.

V Društvu novinarjev Slovenije ne moremo pristajati na dojemanja novinarjev kot uslužbencev korporacij ali javnih medijev, ki morajo zasebno izražanje mnenj in stališč popolnoma podrediti uredniški ali poslovni liniji podjetij, v katerih so zaposleni. Novinarji so avtonomne osebnosti, ki imajo ob spoštovanju meja dostojnega, integritete in ugleda (tudi delodajalca) pravico izražati svoje mnenje o javnih zadevah. Ker je politična razprava jedro vsake demokratične družbe, mora biti kot taka še posebej varovana.

Novinarji so do določene mere javne osebnosti, kar nujno vključuje tudi posameznikovo zavedanje, da objave novinarjev na družbenih omrežjih niso povsem neodvisne in ločene od profesionalnega dela in objav v mediju. Novinarjeva profesionalna verodostojnost je tako nedvomno odvisna tudi od teh objav. Velika večina novinarjev razume svojo odgovornost in vlogo. Kodeks novinarjev Slovenije od novinarja zahteva, da se izogiba delu zunaj novinarskega poklica, ki zmanjšuje njegovo verodostojnost ali verodostojnost novinarske skupnosti. Hkrati pa niso sprejemljivi primeri, ko novinarji na družbenih omrežjih nedostojno in neprimerno obračunavajo s svojimi kolegi (ali s komerkoli drugim), saj s tem prispevajo k razširjanju sovraštva, pa tudi nezaupanja v novinarstvo v javnosti.

Ne glede na to, ali bodo mediji zaupali v odgovornost svojih novinarjev brez dodatnih regulacij ali pa se bodo odločili za sprejem pravil komuniciranja na družbenih omrežjih, pravila posegajo v pravico do izražanja novinarjev, zato ocenjujemo, da jih je potrebno sprejemati z veliko mero preudarnosti, nikoli pa brez temeljite razprave znotraj uredništva in sodelovanja vseh članov kolektiva. Morebitne kršitve pravil naj se obravnavajo znotraj uredništev in ne javno. Vodstva medijskih hiš naj hkrati sama spoštujejo enaka pravila o ohranjanju integritete in ugleda, kot jih zahtevajo od svojih novinarjev. Pravil naj ne zlorabljajo za javno obračunavanje z novinarji, še posebej ne na poziv političnih strank ali drugih centrov moči.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna