Uvedba takse za varnostni pregled neskladna z demokratičnimi standardi

V Društvu novinarjev Slovenije se sprašujemo, kaj je v ozadju uvedbe takse za varnostni pregled novinarjev v Belgiji. Preverjanju istovetnosti novinarjev so namreč namenjeni že vrsto let utečeni akreditacijski postopki, novinarji so ob vstopu v vse pomembnejše nacionalne in evropske institucije tudi podvrženi sprotnim varnostnim pregledom, ki so namenjeni vsem obiskovalcem in zaposlenim, ne le novinarjem.

Zato se bojimo, da je taksa, uvedena v imenu varnosti, v resnici namenjena bodisi omejevanju dostopa novinarjev bodisi služenju na novinarjih, saj se zdi, kot da bo moral novinar plačati vstopnico, da bo lahko poročal z dogodka, ki je v najvišjem javnem interesu. Zasledovanje takšnih ciljev na takšen način bi bilo seveda nedopustno in v neskladju z demokratičnimi standardi zagotavljanja novinarske svobode in avtonomije.

Gre za prakso, ki ji doslej nismo bili priča in se ji je treba po robu postaviti takoj, preden dobi morebitne posnemovalce drugod po Evropi. V tej luči podpiramo tudi kritične odzive belgijskih kolegov in kolegov iz EFJ.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna