Časnika Večer in Dnevnik napovedala združitev

Ljubljana/Maribor, 01. avgusta (STA) – Družbi Dnevnik in Večer Skupina, ki izdajata dnevna časopisa Dnevnik oz. Večer, sta danes napovedali združitev. Za to sta na pristojne organe že naslovili vloge za potrebna soglasja. Kot sta ocenili, nujo po združevanju obeh časopisov narekujejo razmere na trgu.

Družbi sta v današnjem sporočilu za javnost navedli, da sta prejšnji teden podali vlogo za soglasje ministrstva za kulturo za združevanje edicij obeh časopisov. Danes sta podali tudi vlogo za priglasitev koncentracije na Agencijo za varstvo konkurence.

Na ministrstvu za kulturo so za STA danes pojasnili, da so prejeli skupno vlogo obeh družb za izdajo predhodnega soglasja za pridobitev 50-odstotnega lastninskega ali upravljavskega deleža oziroma deleža glasovalnih pravic v premoženju izdajatelja splošno-informativnega tiskanega dnevnika družbe DV mediji, ki pa še ni vpisana v sodni register.

Družbi pričakujeta pozitivno rešitev podanih vlog, saj združitev po ocenah Večera ne predstavlja koncentracije na trgu dnevno-informativnih medijev. Ta namreč vključuje sedem večjih tiskanih medijev, ob tem pa še nekaj »izjemno velikih in obiskanih spletnih portalov, ki bralcem zagotavljajo širok dostop do dnevno-informativnih vsebin ter so tako neposredna konkurenca dnevnima časopisoma Dnevnik in Večer«.

Družbi sta navedli, da se znižuje tako število kupcev dnevnih časopisov kot obseg oglaševanja. Zato ediciji vedno težje samostojno izhajata, »s čimer ni ogroženo le njuno zagotavljanje neodvisnega novinarskega dela, ampak tudi njuno preživetje«. Družbi sta zato prepričani, da je lahko samo z omenjenim načrtom združevanja teh dveh edicij in skupnim nadaljnjim razvojem zagotovljen obstoj obeh dnevnih časopisov.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna