Cerar: Umor Hašodžija ne sme ostati brez mednarodnih sankcij in ukrepov

Ljubljana, 23. oktobra – Umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija predstavlja nezaslišano kršitev človekovih pravic, zoper to mora Slovenija jasno nastopiti in to je naredila s podporo skupni izjavi Nemčije in Francije, je danes dejal zunanji minister Miro Cerar, ki poudarja, da dejanje ne sme ostati brez mednarodnih sankcij.

Zavzemam se za to, da to dejanje ne sme ostati brez mednarodnih sankcij in ukrepov, ki bodo jasno pokazali tudi s strani EU, da gre za skrajno nedopustno ravnanje, ki ga obsojata tako Slovenija kot EU, je na zasedanju odbora DZ za zunanjo politiko v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja T. Vatovca (Levica) dejal Cerar.

Zunanje ministrstvo je izrecno obsodilo dejanje savdskih oblasti, je pojasnil minister in dodal, da Slovenija podpira usmeritve, ki izhajajo iz nemško-francoskega poziva.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so v nedeljo v skupni izjavi Savdsko Arabijo pozvale, naj predstavi verodostojne podatke in resnico o novinarjevi smrti.

Cerar je izrazil obžalovanje, da je razkrivanje dogodka trajalo tako dolgo. Počakati bo treba vsaj še nekaj dni ali tednov, da se bodo zadeve izčistile, da bodo jasne podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo. »Vendar pa preiskava ne spremeni dejstva: Slovenija mora biti izredno jasna v tem, da se postavi na stran varovanja človekovih pravic in svobode medijev,« je dejal.

Zunanji minister je osebno naklonjen preiskavi in bo tako v vladi kot na ravni EU zastopal to stališče. »Ker je šlo za tako strahotno kruto in nesprejemljivo dejanje, so na mestu sankcije. Kakšne – tu mora Slovenija koordinirati svoje ravnanje z EU,« je poudaril.

Zunanji ministri EU bodo na prihodnjem zasedanju razpravljali tudi o tem, ali naj EU sprejme odločitev o prepovedi prodaje orožja Savdski Arabiji, je dejal.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna