IFJ terja konvencijo ZN za zaščito medijskih delavcev

New York, 23. oktobra – Mednarodna zveza novinarjev je v ponedeljek na sedežu ZN v New Yorku sprožila kampanjo za konvencijo, s katero bi zaščitili medijske delavce po vsem svetu. Kot so povedali, je cilj kampanje končati nekaznovanje kršitev pravic teh delavcev, do nje pa prihaja v času ogorčenja mednarodne skupnosti zaradi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija.

Mednarodna zveza novinarjev s kratico IFJ in sedežem v Bruslju združuje okoli 600.000 novinarjev iz 187 sindikatov oz. združenj iz več kot 140 držav, tudi Slovenije, in je glas medijskih delavcev pri ZN.

Kot je povedal njen generalni sekretar Anthony Bellanger, so se ponedeljkovega srečanja ob sprožitvi kampanje na sedežu ZN udeležili predstavniki 15 držav, med njimi Grčije, Rusije, Pakistana, Peruja, Italije in Tunizije.

S kampanjo namerava IFJ mobilizirati več držav, ki bi nato njihovo stvar sprožile v Generalni skupščini ZN – edinem organu, ki lahko sproži postopek za sprejetje mednarodne konvencije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IFJ je kampanjo sprožil v času, ko svet pretresa novica o smrti savdskega novinarja Hašodžija, ki so ga umorili 2. oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu. Njegov primer je znova opozoril na težave, s katerimi se soočajo številni novinarji, ki so zaradi svojega dela deležni groženj, nadlegovanj, so napadeni ali celo ubiti.

Organizatorji kampanje poudarjajo, da ne moremo več križem rok čakati, da se zgodi nov umor. Samo lani je bilo na svetu ubitih 82 novinarjev, le desetina teh smrti je predmet preiskave.

“Žrtvam se lahko najbolje poklonimo tako, da se neuklonljivo mobiliziramo in neutrudno delamo za odpravo sence nekaznovanosti, ki že močno predolgo visi nad novinarstvom,” je poudaril Bellanger.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna