HRT naj umakne tožbe proti hrvaškim novinarjem

Društvo novinarjev Slovenije ostro obsoja ravnanje uprave hrvaške javne radiotelevizije (HRT), ki je sprožila 36 tožb proti novinarjem in medijem, med njimi tudi proti predsedniku Hrvaškega novinarskega društva Hrvoju Zovku in predsednici aktiva novinarjev HRT-ja Sanji Mikleušević Pavić. Nedvomno gre za poskus ustrahovanja in utišanja novinarjev in medijev, ki so kritični do dogajanja na hrvaškem javnem mediju. Popolnoma nesprejemljivo je, da sodne postopke proti novinarjem sproža javni medij, ki bi moral po svoji funkciji delovati v najširšem javnem interesu in biti sposoben prenesti veliko mero javne kritike ter se nanjo konstruktivno odzivati. Dejstvo, da javni medij sproža postopke proti svojim zaposlenim, nekdanjim zaposlenim, funkcionarjem novinarskih združenj in ostalim novinarskim kolegom, kaže na pomanjkanje osnovnega razumevanja poslanstva in vloge javnega medija. Pomeni tudi zlorabo javnega denarja za obračunavanje s kritičnimi posamezniki in mediji.

Zastrašujoče je tudi splošno stanje svobode govora na Hrvaškem. HRT ni osamljen primer zlorabe sprožanja sodnih postopkov proti novinarjem in medijem. O sistematičnem pritisku na medije pričajo številne tožbe, ki jih je trenutno že več kot 1100. Hrvaška kulturna ministrica kljub temu ocenjuje, da so hrvaški mediji neodvisni in svoboda medijev zagotovljena. V času, ko novinarje ubijajo tudi znotraj Evropske unije, izpostavljeni pa so vedno hujšim grožnjam in pritiskom, je skrajno zaskrbljujoče, da pristojne institucije zlorabe sodnih postopkov za vpliv na poročanje novinarjev in medijev ne vidijo kot grožnjo svobodi govora.

V Društvu novinarjev Slovenije izražamo solidarnost s hrvaškimi kolegi in se pridružujemo pozivu Evropske zveze novinarjev, naj uprava HRT-ja umakne tožbe proti novinarjem. Podpiramo tudi protest HND-ja, ki bo potekal 2. marca v Zagrebu pod sloganom »Ugrabili ste medije, novinarstva ne damo«.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna