Uroš Škerl Kramberger: Vratarji

Tri ugotovitve o medijih, politiki in kapitalu: desna vlada je leta 2008 izgubila volitve kljub brezplačnim časopisom v vseh poštnih nabiralnikih in nekajletnemu premetavanju lastništva ter kadrovskih pozicij v vrhovih različnih slovenskih medijev. Leva vlada je letos zarila v dno, čeprav so z desne vztrajno dokazovali, da so bili novinarji vselej vdani levičarski kontinuiteti. Silvio Berlusconi pa je odletel, četudi je lastnik enormnega medijskega cesarstva, katerega moč se meri v milijardah evrov. Dobra novica ob tem je, da gre novinarjem delo v vsakršnih okoliščinah očitno dobro od rok. Vse so vestno zabeležili.

Kako je mogoče, da novinarske zavesti prav nič ne more pobiti v nezavest? Prvič, ker je novinarstvo etična drža, ki izhaja iz posameznika. Odločanje o tem, katere ideje in ravnanja politikov bodo predstavljene, hvaljene ali kritizirane, so v rokah strokovnjakov, ki se trudijo sporočati resnico. Ta razlaga je večna. Drugič pa, ker denar, s katerim se plačuje novinarsko delo, vedno prihaja od spodaj, od ljudi, ki medije potrebujejo za to, da bi razumeli svet, v katerem živijo.

VEČ si lahko preberete TUKAJ

Uroš Škerl Kramberger je dobitnik nagrade DNS za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2011. Objavljeno v Dnevniku. Fotografija Luka Cjuha/Dnevnik.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna