Ukinitev radiotelevizije je bila nedemokratična

Grške oblasti so 11. junija lani ob polnoči zaustavile signal javne radiotelevizije ERT in dobesedno čez noč odpustile 2600 uslužbencev. Številni­ novinarji so, tako ali drugače, še naprej oddajali program.

Blizu zaliva Suda na zahodnem delu Krete, kjer sta veliko ameriško vojaško oporišče in zavezniško pokopališče iz druge svetovne vojne, petčlanska ekipa nekdanjih zaposlenih na lokalnem dopisništvu grške javne radiotelevizije v Haniji od trenutka, ko je vlada zaprla ERT, nepretrgoma oddaja svoj program. Oddajajo le radijski program. Enako je v 18 od 19 nekdanjih lokalnih RTV-postaj po Grčiji. Le postaja v Solunu še naprej – na nekdanji frekvenci ERT3 – oddaja tudi televizijski program.

»Delali smo na polno, ko so po televiziji sporočili, da je z ERT konec. Da signala ob polnoči ne bo več. Bili smo tako šokirani, da nismo vedeli, kaj bi storili. Vsi smo jokali.­ Čez noč smo izgubili nekaj, kar ni bila le naša služba. Izgubili smo nekaj, kar smo imeli radi. Kar smo počeli z velikim veseljem. Nikoli si ne bi mogel misliti, da bi se lahko zgodilo kaj takega,« je za mešalno mizo radijske postaje, kjer je voditeljica ravno intervjuvala lokalnega županskega kandidata, povedal tehnik in novinar Vaios Himonas, ki je bil eden izmed 22 zaposlenih na nekdanjem radiu in televiziji. VEČ

Objavljeno v Delu.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna