Intervju: Če se bomo opremili z znanjem, bomo hitro našli rešitev

Miha Drozg, direktor festivala Naprej, je na intervju “priletel” malce smrkajoč in utrujen od celodnevnega poročanja o poplavah, Jernej Verbič, predsednik festivala, pa iz sestanka, na katerem so izbirali letošnje nagrajence. Čez nekaj dni se začenja že tretji festival Naprej/Forward. Ker je ekipa ustvarjalcev festivala trenutno v polnem pogonu – skorajda vsak dan se dobiva na sestankih, da bi dogajanje v ljubljanskem Lutkovem gledalšču od četrtka do sobote potekalo, kot mora – je bil čas, ki sta nam ga namenili najbolj izpostavljeni osebi festivala, dragocen.

Letošnji festival je že tretji zapored. Preden ste se lotili tega projekta, smo govorili o Novinarskih dnevih, ki pa niso več ustrezali novi medijski situaciji. Kako ste prišli do ideje za Naprej/Forward?

Jernej: Novinarski dnevi so imeli obliko, ki je bila že preživeta in ni ponujala odgovorov na spremenjene potrebe na medijskem trgu. To je bilo nekakšno sproščeno druženje novinarjev, ki so samo malo pojamrali o problemih, ki jih je bilo v tistih časih precej manj. No, pa tudi vedno manj ljudi se je udeleževalo Novinarskih dnevov. Začeli smo tuhtati, kaj storiti in ugotovili smo, da moramo vse skupaj malce začiniti in predstaviti tudi tuje prakse. Tako smo na zadnje Novinarske dneve v Mariboru pripeljali enega tujega gosta in dobili veliko dobrih odzivov. Zato smo se tudi odločili, da bomo pripravili festival s tujimi gosti.

Kaj je bistvo festivala Naprej?

Miha in Jernej: Stvar je v tem, da v slovenskih medijih zaradi krčenja proračunov ni več denarja za izobraževanja in potovanja novinarjev. Zato je Društvo novinarjev Slovenije prevzelo to nalogo in s festivalom začelo izobraževati novinarje ter ponujati neke nove poglede na dogajanja v medijski krajini. Tudi izdelkov z dodano vrednostjo je vedno manj, a nam gosti vedno znova pokažejo, da se da še vedno delati kakovostno. In to želimo pokazati slovenskim novinarjem, urednikom in vsem drugim medijskim delavcem.

Se tega slovenski novinarji zavedajo?

Miha: Obiskanost festivala se iz leta v leto izboljšuje. Zdi se mi fascinantno, da novinarji pred tremi leti sploh niso vedeli za festival, ker je bil pač nov, zdaj pa me kolegi ustavljajo v službi, me sprašujejo o festivalu in zelo hvalijo izbiro gostov. Festival je novinarjem nekako že prišel v podzavest.

Kako pa je s samo prepoznavnostjo festivala v splošni javnosti?

Jernej: Festival Naprej je v prvi vrsti namenjen novinarjem in ostalim ustvarjalcem medijskih vsebin. Smo pa po prvih dveh festivalih ugotovili, da moramo delati tudi na zavezništvu z javnostjo. Igor Vobič s FDV, ki bo letos na festivalu predstavil svoj projekt, je denimo rekel, da moramo na novo vzpostaviti zavezništvo z javnostjo in da se ne smemo več do nje obnašati, kot da gre za skupino potrošnikov. To so državljani. Ker se moramo začeti pogovarjati, se mi zdi pomembno, da festival obiščejo tudi pripadniki kritične javnosti.

Ste pri organizaciji letošnjega festivala naleteli na kakšne večje težave?

Miha: Vsi, ki ustvarjamo festival, smo prostovoljci. V programski ekipi so ljudje, ki delajo za najrazličnejše medije.  Sama priprava festivala je dolgotrajen proces. Programska ekipa začne delati praktično takoj, ko se festival zaključi. Najprej pregledamo, kaj je bilo v redu in kaj bi lahko še izboljšali, skratka, zbiramo ideje za naslednje leto. Vsakdo iz programske ekipe navrže neko ime, ki se mu zdi zanimivo in za katerega misli, da je na področju novinarstva naredil kaj novega, revolucionarnega.

Jernej, lani, ko ste bili direktor festivala, ste dejali, da podobni festivali svojo pravo identiteto oblikujejo v prvih petih letih, da pa ste ponosni, ker je medijskemu festivalu Naprej to uspelo že v drugem letu.

Jernej: V drugem letu smo naredili precej več, kot bi si lahko predstavljali. Preživeli smo porodne krče. Letos, recimo, same oblike festivala nismo veliko razvijali, stvar je zelo podobna lanskemu festivalu. Smo pa programsko močnejši: letos je program res kakovosten in po mojem je to za tretji festival čisti presežek. Pet festivalov oziroma pet let potrebuješ, da ugotoviš, ali si sploh izbral pravi fokus oziroma ali je morda neke stvari treba spremeniti, prirediti. Mislim, da bomo po letošnjem festivalu dobili že precej dobre povratne informacije. Pa tudi po obisku bomo videli, kaj obiskovalce zanima in kaj ne, tako da se bomo lahko na naslednjem festivalu tudi malo poigrali in eksperimentirali z novimi prijemi.

Tudi letos boste podelili novinarske nagrade čuvaj/watchdog. Kdo si zasluži novinarsko nagrado?

Jernej: Novinar, ki dela presežke. Žal pa se mi zdi, da večkrat pozabimo, da bi moralo biti dobro opravljeno novinarsko delo stalnica. Za to ni potrebna nagrada, to je nekaj, kar bi novinar moral delati vsak dan, pri nas pa se včasih zdi, da se samo tolažimo, da je to presežek. Nagrado bi morali dobiti tisti, ki res delajo presežke, tisti, ki vztrajajo. Preseči pa moramo tudi zavest, da mora nagrado dobiti nek novinar kot oseba. Treba je nagrajevati nekaj več, povezovanja in projekte, ki iz tega izhajajo.

Tudi letos bo na festivalu nastopilo veliko število gostov: od resnih in že uveljavljenih novinarjev  do satiričnih kritikov novinarstva. Kdo izstopa?

Miha: Sam bi izpostavil kar vse.

Jernej: Ampak kot organizator ne moreš izpostaviti vseh. (smeh)

Miha: Težko je reči, kdo izstopa, ker so vsi vrhunski na svojem področju. No, Nick Davies je že takšno ime, ki bo zanimal najširši krog poslušalcev. To je človek, ki je razgalil Ruperta Murdocha. Je ikona novinarstva, ne pravim pa, da je edini, ki ga je vredno izpostaviti na tem festivalu.

Jernej: Izpostaviti je treba tudi zelo aktualne teme, ki so se na primer zgodile prejšnji teden, recimo Luksemburg Leaks. To je več kot zgodba leta in očitno nas bo obiskala ekipa, ki je ta primer razgalila in na katerem je delala več let. Obiskal nas bo tudi Stevan Dojčinović, ki je na prvi festival prišel v trenutku, ko so po Balkanu začeli razbijati Šarićev kartel. Sedaj je napisal knjigo, ki jo bo letos tudi predstavil. Prihajajo tudi Pulitzerjevi nagrajenci z New York Timesa in ustvarjalci satiričnega portala njuz.net iz Srbije.

Razmere v novinarstvu niso rožnate, a medijski festival daje pomembno sporočilo: Naprej!

Miha: Prav ta festival dokazuje, da ni vse tako črno, kot želijo nekateri prikazati razmere v novinarstvu. Novinarji se vsak dan izobražujemo, vsak dan se naučimo česa novega in prav to je odlika festivala Naprej: na enem mestu se bo v treh dneh predstavilo dvajset vrhunskih novinarjev in medijskih ustvarjalcev.

Jernej: Izpostavil bi kolega Boštjana Videmška, ki nam je rekel: »Pozabite na nas starce, začnite se ukvarjati z mladimi.« In tega se tudi držimo. Značilnost festivala Naprej je tudi v tem, da ga obišče zelo malo urednikov, kar me žalosti. Če so prepričani, da že vse vedo in znajo, je to problem. Tako kot je problem uredniška politika slovenskih medijev. Kljub temu pa mi kolegi iz bivše Jugoslavije pravijo, da imamo v Sloveniji vrhunsko novinarstvo, da smo ga uspeli ohraniti na visoki ravni ne glede na krizo. Se pa moramo zavedati, da bo treba tudi po tem, ko se bo Slovenija postavila spet na noge in se izvlekla iz krize, iskati nove rešitve, nove poslovne modele. Zato me še toliko bolj veseli, da nam pri organizaciji festivala pomaga toliko mladih. Če pri mladih ne bi bilo interesa za tak projekt, bi nas moralo skrbeti. Na domačem medijskem trgu bo šlo zagotovo še kaj narobe, propadel bo kakšen medij, vendar če se bomo opremili z znanjem, bomo znali hitro poiskati rešitve. O novinarskem delu bomo spet govorili kot o garanju.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna