Mediji moramo prevzeti odgovornost

V Društvu novinarjev Slovenije smo pretreseni ob mariborski tragediji in jo močno obžalujemo. Velik madež zagotovo pušča tudi v slovenskem novinarstvu, saj je pomemben del slovenskih medijev kršil osnovne profesionalne in etične standarde ter obenem posegel v pravico do zasebnosti dveh dotlej anonimnih posameznikov in njunih družin. Odgovorno uredniško presojanje, kaj je kdaj v javnem interesu in kakšne tragične posledice lahko ima nevarni medijski senzacionalizem, je povsem odpovedalo oziroma je bilo zmanjšano na cinično argumentacijo, da “ljudi to zanima”. V primeru, kjer ni obstajal javni interes, so nekateri mediji poteptali meje človeškega dostojanstva, celo več, poročanje so spremenili v resničnostni šov in mariborsko zgodbo zlorabili za klike, poslušanost, gledanost in branost.

Zavračamo in obsojamo nesprejemljive in neodgovorne prakse uredniškega presojanja, poročanja in sklicevanja na javni interes brez nobene (resne) argumentacije. Urednike in novinarje zato pozivamo k vsakokratnemu temeljitemu tehtanju javnega interesa in k doslednemu spoštovanju standardov novinarskega dela. V zadnjih letih so se kriteriji, kdo lahko opravlja poklic novinarja oziroma urednika, zelo znižali, tudi zaradi kratkovidnih varčevalnih rezov v uredništva. Uredniki v uredništvih, ki so v tem primeru prestopili vse meje poklicno dopustnega in tudi sicer dostojnega, bi morali prevzeti odgovornost za napake, kar vedno znova terjamo od drugih, mediji pa se opravičiti.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Število komentarjev na Mediji moramo prevzeti odgovornost: 5

  1. Jan Hansel said: Hvala! Popolnoma drži. Upajmo, da se bo diskurz nadaljeval v pravo smer in si bodo tudi problematični mediji uspeli postaviti zrcalo. Čeprav ne vem, če bi držal sapo.
  2. David said: Sicer malo pozno, a vseeno podpiram. Čas je, da tudi Društvo novinarjev Slovenije na tem področju naredi več, kot samo opozarja.
  3. Branko said: Če bi obstajala meja, potem kloake, kot so Reporter, Demokracija, Slovenske novice, Požareport sploh ne bi smele obstajati.
  4. Bojana said: Podpiram. Absolutno morajo mediji, ki so vsak dan objavljali zgodbo in dopuščali žaljive komentarje, kot so Kanal A, Pop TV, 24ur.com in spletna stran Slovenskih novic in vsi drugi, ki so zlorabljali zasebnost teh dveh oškodovancev, pravno in odškodninsko odgovarjati za delikt posega v zasebnost s hudo posledico. To je nedopustno in neetično! Vsi, ki so novice posredovali, jih objavljali ali zlonamerno komentirali, naj vedno pomislijo, kako bi se počutili, če bi tako obravnavali njih osebno.To je edino merilo! Da ne govorimo o družbeni (ne)odgovornosti medijev, ki soustvarjajo družbo krvoločnežev. Govorimo o osebni odgovornosti urednikov ter vseh novinarjev in poročevalcev, ki so se podpisali pod prispevke, o njih poročali, dopuščali komentiranje. Mediji niso nek abstrakten oblak, ampak konkretni ljudje, ki morajo prevzeti odgovornost!!
  5. Branko said: Imam tudi manj dobro novico tudi za Društvo novinarjev - bodite pripravljeni na posledice. Ne boste se izvlekli samo z opravičilom. Kmalu boste dobili vabilo na izredno eminentno sodišče in samo "žal nam je" ne bo pomagal več. In takrat se bo nekdo iskreno vprašal: "Je bilo res vredno mižati in čakati, kaj se bo zgodilo?" Veselim se medijskega poročanja o vašem izrazu na obrazu, dame in gospodje, ko bodo proti vam brali obtožnico...več pa boste izvedeli kmalu.

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna