Obsodbe zapisa, žaljivega do novinark RTV

Zapis predsednika SDS na Twitterju sam po sebi sploh ne bi bil vreden komentarja, če v svoji primitivnosti in žaljivosti do obeh naših novinarskih kolegic in nasprotnega spola ne bi postavljal novih standardov, nizkotnih celo za njihovega avtorja – politika, nekdanjega predsednika vlade v dveh mandatih, ki je predsedoval tudi Evropskemu svetu, in predsednika največje opozicijske stranke. Gre za retoriko, ki ne bi smela imeti mesta v javnem prostoru. Njen cilj je le en: z zlivanjem gnojnice žaljivk novinarje prisiliti v (samo)cenzuro in odvrniti od postavljanja pravih vprašanj.

UO Društva novinarjev Slovenije

——————————–

Spoštovani,

To, kar v zadnjem času beremo po družabnih omrežjih, je preseglo vse meje. Zadnji v nizu napadov na novinarje je zapis predsednika SDS-a Janeza Janše, v katerem skrajno žaljivo in ponižujoče napada kolegici Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek. Aktiv novinarjev Informativnega programa TVS tako nizkotna ravnanja ostro obsoja. Pozivamo vodstvo RTV-ja, naj zasciti novinarje in neodvisno porocanje pred tovrstnimi pritiski.

Pričakujemo konkretne ukrepe, opozorilo, kar koli, da do podobnih napadov ne bi vec prihajalo.

Lep pozdrav.

Aktiv novinarjev IP TVS

—————————–

V uredništvu slovenskega programa Televizije Koper – Capodistria najostreje obsojamo žaljivo in nedostojno objavo, ki si jo je na svojem profilu Twitter včeraj privoščil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, usmerjeno proti novinarki našega programa in proti neodvisnemu novinarskemu poročanju. Ocenjujemo, da je tak zapis nevreden slovenskega politika, ki samega sebe postavlja na piedestal demokratičnosti, kot to počne prvak SDS-a.

Zapis Janše je skrajno žaljiv – do obeh omenjenih novinark Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek, žaljiv je do javne radiotelevizije, žaljiv je do novinarjev in novinark nasploh, prav tako pa je skrajno žaljiv do vseh žensk.
Zapis predsednika SDS-a kaže, da ima Janez Janša veliko težavo z razumevanjem tega, kaj je družbeno sprejemljivo in kaj ne, medtem, ko meni, da je žrtev nenehnih diskreditacij, domnevnevnih montiranih preiskav in sodnih procesov, podvržen žalitvam in sovražnemu govoru, prav sam žaljivke in sovražni govor najbolj uporabljaja kot eno od metod političnega delovanja. Enkrat so na vrsti izbrisani, drugič begunci, tretjič novinarji, naslednjič morda že navadni smrtniki, če se ne bodo obnašali tako, kot od njih pričakuje vodja SDS-a.

Toleranca in neodzivanje na neokusne, sovražne in žaljive komentarje, ki jih je sprožil Janšev tvit, so, tako učijo podobni primeri iz preteklosti, samo spodbuda za nove napade in žalitve novinarjev in urednikov, ki nasploh ali v posameznih primerih niso po okusu tega človeka in njegove stranke.
Zato je treba ta zapis javno najostreje obsoditi.

Lep pozdrav,
Uredništvo slovenskega programa Televizije Koper

Komentar na Obsodbe zapisa, žaljivega do novinark RTV

  1. Vane Dolenc said: Žalostno pri vsem skupaj je to, da lahko JJ 20+ let mirno laže in pljuva po vsem in vsakomur, pa ga novinarji samo veselo nekritično citirajo in vabijo v studije, ker hej, važna je samo gledanost in naklada, tudi za ceno histerizacije celega naroda in normalizacije njegovega tipa diskurza - in to je tista prava novinarska prostitucija - ampak HOP, ko pa stopi na rep novinarjem samim, zdaj je pa treba potegniti črto. Tega si pa ne bodo dovolili. Čeprav so novinarji sami krivi za to, da je janšistična govorica postala družbeno sprejemljiva. Oni in one mu to že ves čas zavestno in z veseljem omogočajo, zakaj so zgroženi, ko pridejo sami na vrsto? In seveda je problem samo, da označi novinarke za prostitutke. Nihče se ni spotaknil ob to, da v isti sapi Milana Kučana razglasi za zvodnika. Žaljenje moškega ni važno, razvrednotenje institucije predsednika države tudi ne. To je normalno, to dela vsak dan. Ampak nekaj čez novinarke - joj prejoj. Dobro, zacahnili smo si izjavo za bodečo nežo 2016, a lahko zdaj nehamo o tem, predem dobim čir na želodcu od vse te hinavščine?

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna