Poziv odboru DZ za kulturo: Nedopustni politični pritiski na RTVS

Spodaj podpisane novinarske organizacije in uredništvo  Slovenskega programa TV Koper pozivamo predsednika in člane odbora DZ za kulturo, da preprečijo zahtevano debato o “pristranskosti poročanja” na RTV Slovenija in s tem zaščitijo neodvisnost javnega RTV servisa ter tudi pravico javnosti do korektne in nepristranske informacije.

Z zahtevo stranke SDS po sklicu nujne seje odbora za kulturo se po naši oceni nadaljujejo nedopustni politični pritiski na RTVS, posegi v uredniške pristojnosti ter politično obračunavanje s posameznimi novinarji in njihovimi avtonomnimi odločitvami. Uredniki in novinarji so po zakonu o medijih pri ustvarjanju programskih vsebin, ki so v skladu s programsko zasnovo in etičnimi standardi, avtonomni. Člane odbora pozivamo, da ne zlorabljajo pristojnosti in poklicu dovolijo, da se preko mehanizmov samoregulacije opredeli do morebitnih kršitev poklicnih in etičnih standardov. Novinarsko častno razsodišče je v enem od primerov, ki ga SDS navaja, že odločilo, da Kodeks novinarjev Slovenije ni bil kršen. Prav tako je v enem od primerov, ki ga obravnava programski svet, višje sodišče že odločilo, da prispevki novinarke niso bili žaljivi.

Razprava o posameznih delih programa in prispevkih, o odločitvah novinarjev, katero izjavo uporabiti in katero ne, ter o očitkih o neporočanju o posameznih dogodkih  presega tudi pristojnosti programskega sveta RTV Slovenija in je že v tem okviru nezakonita. Pomeni  kršitve Statuta RTV Slovenija, na kar smo opozorili v odprtem pismu. Stranka SDS je pred leti dosegla spremembo zakona o RTV Slovenija, ki je v imenu depolitizacije ukinil neposredno imenovanje članov programskega sveta iz civilne družbe in to pristojnost zaupal poslancem. Očitno pa je, da se je politizacija tega organa s tem manevrom zgolj povečala. Kot da politiki vpliv na sestavo programskega sveta ne bi bil dovolj, želijo poslanci sedaj z vnovično razpravo, ki je namenjena zgolj brezplodnemu ideološkemu boju, še neposredno poseči v uredniško avtonomijo in svobodo izražanja.

Obvladovanje medijev je tendenca vsake politike, kar dokazujejo vse močnejši pritiski na novinarje. Povsod po Evropi se krepijo pritiski na javne servise in več kot očitno je, da postaja medijska svoboda tudi pri nas vse bolj ogrožena. O pritiskih na neodvisnost RTVS bomo obvestili mednarodno javnost.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije
Aktiv novinarjev Informativnega programa TVS
IO Aktiva novinarjev Radia Slovenija
Uredništvo Slovenskega programa TV Koper
Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna