Poziv Ministrstvu za zunanje zadeve

Društvo novinarjev Slovenije opozarja, da je ukrajinski portal »Mirotvorec«, ki objavlja imena »sovražnikov Ukrajine« in »pomočnike teroristov«, na sporni seznam uvrstil tudi slovenski novinarki Polono Frelih (Delo) in Ireno Pan (POP TV), ki sta pred časom poročali iz Doneške republike, ter snemalca Roka Plešnarja (POP TV). Sporni portal Mirotvorec deluje od decembra 2014, nastal pa je zato, da bi »razkril izdajalce, prostovoljce, teroriste in rusko vojsko«. Široko dostopna »separatistična baza podatkov« naj bi celo pomagala ukrajinski tajni službi in ministrstvu za notranje zadeve. Ostre proteste je portal sprožil z objavo zasebnih podatkov (imena, fotografije, datumi rojstva, telefonske številke, elektronski naslovi) novinarjev, ki so akreditirani v separatističnih območjih. Skupaj so objavili okrog 5000 imen akreditiranih dopisnikov, ki poročajo z obeh strani konflikta. Med drugim tudi dopisnikov CNN-a, New York Timesa, Spiegla in drugih zahodnih medijev, fotografov, producentov, prevajalcev.

Organizacija Novinarji brez meja in OVSE opozarjata, da ne gre samo za kršitev zasebnosti, mednarodnih pogodb in ukrajinske ustave. Sestavljanje seznamov in oznake, da so novinarji »pomočniki teroristov«, čeprav so samo opravljali svoje delo, ni samo nezaslišano, ampak tudi nevarno. Številnim novinarjem iz seznama so grozili, pisca Olesa Busina so aprila lani ubili pred njegovo hišo v Kijevu.

Društvo novinarjev Slovenije zato poziva ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), naj ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi in stori vse, da državljane Slovenije, ki so se pri opravljanju svojega dela znašli na »seznamu za odstrel«, zaščiti.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Komentiraj

Polja označena z * so obvezna