Medijska bera 2019 / Media Harvest 2019

Medijska bera 2019 / Media Harvest 2019

Najboljše iz slovenskih medijev na enem mestu / The best from Slovene media

Dan / day:
21. 11. 2019
Kdaj / when:
15.00—15.45
Lokacija / location:
Kdo / who:
Tip / type:
predstavitev / presentation

Predstavili bomo domače medijske vsebine in projekte, ki so v preteklem letu izstopali iz povprečja. Dogodek bo povezoval Miha Drozg.

Večerovi skupini Moj Maribor in Moja Koroška in portal vecerkoroska.com so projekti s tendenco še krepkejše usmeritve in umestitve Večera v lokalno – s poudarkom na štajerski in koroški regiji. Bralci v skupinah debatirajo o relevantnih tematikah iz življenja v lokalnih okolij, cilj debat pa je konstruktiven in strpen dialog ob stalnem pretoku mnenj, idej, predlogov – s tem pa tudi ustvarjanje posebnih oblik skupnosti, iz katerih novinarji pri svojem delu izhajajo in v katere se tudi vračajo. 

Večer Koroška je portal, ki v zadnjem letu skuša izpostaviti koroško regijo še bolj poglobljeno in večplastno, kot jo sicer pokriva vecer.com oziroma redna tiskana izdaja Večera, ki se ob Mariboru osredotoča zlasti na severovzhodne regije.

Predstavljata Matija Stepišnik, odgovorni urednik, in Petra Lesjak Tušek, urednica regij pri Večeru.

  • EMBEDDIA

EMBEDDIA je triletni evropski projekt, ki se je pod koordinacijo Instituta Jožef Stefan začel aprila letos, v njem pa kot slovenski partner sodeluje še Univerza v Ljubljani. V šestih evropskih državah združuje deset partnerjev, ki bodo ob koncu projekta predstavili računalniška orodja, ki bodo v pomoč novinarjem v redakcijah. Projekt tako združuje partnerje iz Ljubljane, Londona, Helsinkov, Edinburga, La Rochelle, Talina in Zagreba. Orodja nastajajo s pomočjo umetne inteligence, novinarjem pa bodo pomagala pri prevajanju medijskih tekstov iz manjštevilčnih jezikov, avtomatskem analiziranju in generiranju preprostih besedil ter prepoznavanju sovražnega govora. 

Predstavlja Senja Pollak, raziskovalka na Institutu Jožef Stefan in koordinatorka projekta.

  • Dokumentarne oddaje RTV

Ob rednem novinarskem delu novinarji Televizije Slovenija za informativne oddaje (med njimi Mednarodna obzorja, Dosjeji) ustvarjajo tudi dokumentarne filme. Kako izbirajo tematike, kako se filmov lotijo in kje se najpogosteje soočajo s težavami, bomo izvedeli na letošnji beri. 

Predstavlja Adrijan Bakič, novinar Televizije Slovenija in avtor treh dokumentarnih oddaj.