Nagrajenci Bratstvo resnice / Consortium Veritatis 2010

Nagrado za dosežke mladih novinarjev prejme novinar

Jure Bračko, POP TV

Kot študent je začel delali v uredništvu radia Maribor, ob tem sodeloval pri urejanju študentskega časopisa Klin. Nato je iskal svoj prostor v medijih in leta 2009 postal novinar notranjepolitične redakcije informativnega programa 24ur. Njegovi prispevki so zgled profesionalnosti. Dejstva, nobenih populističnih dodatkov in nobenega odstopanja v imenu gledanosti.

Nagrado za dosežke mladih novinarjev prejme

Marjan Horvat, Mladina

Širok pogled, zgodovinska dejstva, zmožnost primerjati aktualno s preteklim, videti, da je nek dogodek le pikica v dolgi časovni vrsti, da se zgodovina ponavlja in da je literatura o tem vse povedala, le mi je nismo dovolj intenzivno brali. Nemalo njegovih bralcev je prepričanih, da je starejši, izkušen novinar. Za svoje članke in intervjuje, v katerih prestopa okvire elementarnih novinarskih vprašanj, prejme nagrado za dosežke mladih novinarjev.

Novinarsko nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije v kategoriji reportažne fotografije, prejme

Tit Košir, fotoreporter Večera

Glasna je tišina po študentskih demonstracijah letošnjo pomlad, ki so za večno ujete v nagrajeni reportaži. Fotografiranje je pripovedovanje zgodb, zgodbe so življenje, mlademu, 34-letnemu Gorenjcu, pa gre natančno za to: za življenjske stvari. Veliko srečo imamo, da takrat ko je bil tam spodaj, pri avstralskem časopisu niso videli, kaj imajo. Njegova fotografija je živa, on pa s prirojenim občutkom za pravi trenutek. Pred dvema letoma od novinarskega ceha že nagrajen za emocij polno tragedijo Železnikov pod vodo, dodaja zdaj v svojo zbirko nagrado za izjemno povedno reportažno serijo čiste, divje energije.

Novinarsko nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije za posamezno fotografijo prejme

Matjaž Rušt, fotoreporter spletnega portala Siol.net

Fotografija Preventovih delavk je nedvomno pravi dokument časa in prostora. Zaradi neizplačanih plač so tovarniški stroji ostali nemi, odločni a hkrati prestrašeni obrazi zaposlenih, pa so izražali notranje stiske in negotovo prihodnost. Avtor je vsekakor odličen opazovalec, ki se zna vživeti v dogajanje in ga tudi razume. S skladnim kadriranjem, z dobro kompozicijo in s \”tistim\” fotografskim instinktom je posnel fotografijo, ki ima povsem jasno sporočilo in pri gledalcih \”zbudi\” emocijo in reakcijo. Natanko to pa je definicija dobre, novinarske fotografije.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve prejme

Jelena Aščić, TV Slovenija

Kako prikazati bolečino, pa ne prestopiti v patetiko? Kako pokazati bedo, pa ne vzeti človeku dostojanstva? Kako pokazati odgovornost družbe, pa ne bi biti moralizirajoč? Kako ne kazati s prstom, pa pokazati celo sliko. Vsi smo molčali, vsi smo se delali, da ne vemo. Vsi smo vedeli, da so tukaj z nami in hoteli smo jih spregledati. Če gledaš stran, ne vidiš. Za izjemen prikaz tistih prebivalcev Slovenije, tistih naših rok, ki jih rabimo in zavržemo, za prikaz našega odnosa do tistih, ki so gradili naše zgodbe o uspehu, prejme nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2010.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve prejme

Zorana Baković, Delo

Veljalo bi se vprašati: je njeno delo postalo tako izstopajoče zato, ker je dežela, iz katere poroča, nenadoma postala tista država, ki prevzema moč v svetu? Odgovor je: ne. Je morda obratno: je ona tista, ki je s svojim delom prispevala, da smo mi začeli razumeti geostrateške premike sveta? Da, to je pravo vprašanje in prav odgovor. Kdor danes želi razumeti prihodnost sveta, lahko njegove prihodnje odtenke spoznava prav v njenih člankih in komentarjih.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v lokalnih in regionalnih medijih prejme

Igor Vidmar, Dolenjski list

Novinarji regionalnih medijev imajo težko nalogo. Težko zato, ker značaj medija vedno znova postavlja dodatne omejitve. Na regionalni ravni novinarji veliko bolj pogosto razlagajo pomen medijev, mnogokrat se znajdejo v vlogi tistih, ki razlagajo pomen novinarstva in medijev. Nagrajenec je vse to: novinar, urednik, hkrati pa eden izmed tistih, ki v svojem okolju utrjuje pomen medijev in novinarstva. Dolenjski list je tudi zaradi njega moralna avtoriteta regije.

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva prejme

Blanka Dobršek, dolgoletna komentatorka, novinarka in urednica Zunanje politične redakcije TV Slovenija

Njene prispevke in komentarje je mogoče prepoznati, še preden se zasliši njen glas. V resnici ne potrebuje podpisa pod prispevek, temveč je že sam prispevek njen podpis. Riše sliko, riše dogodek, pa ne potrebuje posebnih efektov. Ne potrebuje dramatičnih posnetkov, le sklada drobne delčke in sestavlja sliko. Mi, njeni spremljevalci in gledalci, dobivamo sliko, ne da bi nam morala sporočilo ponavljati in nas prepričevati. Nikoli ne uporabi sintagme z drugimi besedami, ker je bilo vse povedano že v prvih. Za novinarski opus, za izjemno poročanje in oddaje, ki nikoli niso dobile tiste značilne patine preteklega časa, kjer je vse, kar je bilo narejeno, aktualno še danes, prejme nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.