Nagrajenci Bratstvo resnice / Consortium Veritatis 2011

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva prejme

Novinar in urednik Radia Slovenija, Sandi Frelih

Odlikuje ga izjemna pripadnost radijskemu mediju. Svojo novinarsko pot je, tako, kot večina, začel v poročilih, v svoji karieri je bil dopisnik iz Beograda, urednik in voditelj številnih radijskih oddaj, tudi posebnih projektov.

V etru je spodbujal mnenjsko raznovrstnost in pestrost, kot mentor pa mlade učil, kako na videz pomembne teme ne smejo prevladovati nad resnično relevantnimi, ki vendarle odločilno vplivajo na razvoj družbe.

S svojo značilno strpnostjo in dobrohotnostjo je vlival moč in zaupanje tako poslušalcem kot poklicnim kolegom. Nagrado za življenjsko delo za 42 let ustvarjanja zato dobi dolgoletni novinar in urednik Radia Slovenija Sandi Frelih.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2011 prejme

Novinar Dela, Boštjan Videmšek

V slovenskem novinarstvu predstavlja nekakšnega poslednjega Mohikanca, ki hoče na kraju dogodka ugotoviti: ZAKAJ?!? Največja vrednost njegovih novinarskih poročil je, da v ospredje vedno postavljajo zgodbe največjih žrtev – »malih ljudi«, katerih pričevanja so bolj dragocena, bolj zgovorna in marsikdaj tudi pomembnejša od vseh analiz in komentarjev.

Zadnja leta je kot posebni poročevalec, skupaj s fotoreporterskim kolegom Juretom Erženom, poročal z domala vseh kriznih žarišč: v Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Darfurju, Somaliji, Demokratični republiki Kongo, Južnem Sudanu, Egiptu, obiskal je bojišča v Libiji, govoril s pribežniki na Lampedusi. Svoje delo je nedavno kronal z izidom knjige »Vojna terorja«.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2011 prejme

Novinar Dnevnika, Uroš Škerl Kramberger

V svojem poročevalskem delu pripoveduje zgodbe ljudi z robov Evrope. Vojaško, politično in ekonomsko nasilje jih je v teh časih privedlo do roba obstoja. Z brilijantno narativno tehniko, v čistem jeziku in etično pripoveduje zgodbe, ki razjasnijo položaj in podajo celovit družbeni kontekst dogajanja.

Njegovo večletno poročanje o beguncih in nedokumentiranih migrantih iz Severne Afrike, ki se čez Sredozemsko morje zatekajo v Evropo, je pedantno, sistematično in trajnostno, v letu revolucij pa dobi težo interpretacije osrednjih problemskih sklopov sodobne Evrope.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v lokalnih in regionalnih medijih prejme

Novinar Primorskih novic, Robert Škrlj

V preteklem letu je zasnoval in izpeljal projekt »Primorski limes« – zbirko poročil, intervjujev in drugih zapisov o slovenski skupnosti zunaj državnih meja, o polju življenja in srečevanja na enem od robov naše deželice, ki ga v svoji površnosti pogosto in po krivici spregledamo.

Brez odvečnih besed, banalnega propagandizma in poceni populizma s sodelavci ustvarja zavest o obmejnih prostorih kot skupnem dobrem, o družbenem in naravnem bogastvu, ki ga je treba negovati in ohranjati.

Primorskega Limesa ne odlikujeta le premišljena zasnova in vsebinska pestrost, temveč tudi visoki profesionalni standardi pri selekciji in obdelavi informacij in bogastvu jezika.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2011 prejme

Novinarka Večera, Dragica Korade

Njena misel je vedno ostra, natančna in neizprosno logična. Njeno pero zašiljeno. Vprašanja premišljena, komentarji duhoviti, pronicljivi in na mestu. V njenih besedilih, pravijo, najdeš tisto, kar se ti je zdelo, da imaš na koncu jezika, pa preprosto nisi znal ubesediti.

Zadnje leto je v svojem znamenitem slogu pomagala razkrivati sumljive posle tistih, ki so se hoteli s finančnimi mahinacijami polastiti »njenega« časopisa. Opozorila je na pomanjkljivo zakonodajo, ki to celo omogoča, vsakokratna vlada pa temu ne zna ali noče narediti konca.

Ker zna v kaosu informacij najti interpretacijo, umestitev in celo predvideti posledico, ker ustvarja visoko dodano vrednost, ker vedno znova izkazuje razkošje jezika, neizmerljivo znanje in obvladovanje profesije, nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve dobi novinarka Večera Dragica Korade.

Novinarsko nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije za posamezno fotografijo prejme

Fotoreporter spletnega portala Siol.net, Matjaž Rušt

»Čeprav opazuješ, nisi nikoli le opazovalec.« V vsaki fotografiji je tudi fotograf, pravi naš prvi nagrajenec. Stari znanec, pravzaprav. Pa čeprav je mlad. Všeč so mu dokumentarne fotografije, ker niso senzacionalistične. In ker niso na prvo žogo. In ker slika pove več kot tisoč besed, naj bo dovolj.

 

 

Novinarsko nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije v kategoriji reportažne fotografije prejme

Fotoreporter Dnevnika, Matej Povše

Donedavni fotoreporter Dnevnika je marca letos posnel serijo pretresljivih prizorov v begunskem centru Choucha ob libijsko-tunizijski meji, kamor so pribežali tuji delavci iz Libije. Sodi med mlado generacijo talentiranih fotoreporterjev, a tudi on je pravzaprav že stari znanec naših druženj. Stari znanec v najbolj pozitivnem pomenu, seveda. Nagrado za izstopajočo fotoreportažo v minulem letu dobi Matej Povše.

 

Nagrado za dosežke mladih novinarjev prejme

Novinar TV Slovenija, Adrijan Bakič

Natančne in zanesljive informacije z vsega sveta analitično in s tehtnim premislekom ubesedi skoraj vsak dan. Kot novinarja in redaktorja dnevnoinformativnih oddaj in tedenske oddaje Globus ga odlikujejo razumevanje mednarodnega političnega podija in konteksta, odlično poznavanje tem, o katerih poroča, predvsem pa izjemno vestno delo. Pri svojem novinarskem delu se osredotoča na jasnost in verodostojnost informacij, vsakič znova skuša preseči sicer velikokrat zamegljene okvire in najti nove razsežnosti v novinarskem pristopu.

Ker se pri delu nikoli ne prepusti danes vse pogostejšemu senzacionalizmu: In ker ga, kljub mladosti, opravlja z visoko stopnjo profesionalizma, nagrado za dosežke mladih novinarjev dobi novinar zunanjepolitičnega uredništva Televiziije Slovenija Adrijan Bakič.

Nagrado za dosežke mladih novinarjev prejme

Novinarka Večera Franja Žišt

Sodelavci pravijo, da je kolegica v pravem pomenu besede, saj kolektiv, sogovornike in bralce vedno znova navdušuje z umirjenim, premišljenim, poglobljenim in unikatnim pristopom. To je za občutljivo področje izobraževanja, znanosti in mladinske problematike, ki jih pokriva predano in natančno, ključnega pomena.

Področja, kjer sta v središču posameznik in njegova zgodba, so namreč prepogosto podvržena pavšalnim in senzacionalističnim obravnavam, zato so verodostojnost, natančnost, diskretnost in občutek za človekovo dostojanstvo tu ključnega pomena.

S svojo razgledanostjo, poznavanjem človekove psihe, natančnostjo in nespornim talentom je, kljub svoji mladosti, postala uveljavljeno, cenjeno in verodostojno novinarsko ime, zato nagrado za dosežke mladih novinarjev dobi novinarka Večera Franja Žišt.