Andrej Stopar

Andrej Stopar

RTV Slovenija
dopisnik iz Washingtona

Andrej Stopar se zadnje leto dni na RTV Slovenija javlja iz Washingtona, ob tem je tudi kolumnist MMC RTV Slovenija in časnika Večer. Nekdaj je deloval tudi kot odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija ter dopisnik nacionalne RTV hiše iz Moskve.

Iz zbirke kolumn in razmišljanj iz svojega časa v Moskvi je leta 2014 knjigo Pax Putina. Je tudi avtor biografije Vladimirja Putina, številnih radijskih in televizijskih dokumentarnih oddaj (Zima demokracije, Vilice Ane Jaroslavne, Boršč). V doktorski disertaciji se je ukvarjal s podobo razpadanja SFRJ in osamosvajanja Slovenije, kakršna je nastajala v sovjetskih oz. ruskih medijih, diplomatskih zapisih in razmišljanjih akademskih krogov, na njeni osnovi pa danes tudi pripravlja naslednjo knjigo. 

Za delo v tujini je dvakrat prejel nagrado Ruske medijske zveze – Zlati glagol (za reportažne zapise iz Tatarstana l. 2009 in za doprinos mednarodnemu novinarstvu l. 2010). Leta 2013 pa je za svojo dopisniško in komentatorsko delo prejel tudi nagrado »Watchdog« za izstopajoče novinarske dosežke.

Dogodki / Events

26. 11. 2020 - Iz Washingtona prek Ljubljane v Beograd