Finančna podpora za okoljske preiskovalne zgodbe

Razpisi

Finančna podpora za okoljske preiskovalne zgodbe

Organizacija Journalismfund.eu vabi novinarje in medije k prijavam na razpis v sklopu programa Earth Investigations, ki ga finančno podpira fundacija Arcadia. Finančno podporo lahko prejmejo čezmejne skupine poklicnih novinarjev in/ali medijskih organizacij za preiskovanje okoljskih tem, povezanimi z Evropo (vse države, ne le države EU). Zgodbe morajo biti objavljene najmanj v dveh medijih v dveh različnih državah. V sklopu programa bo v letu 2024 na voljo skupaj 1.600.000 evrov oziroma 400.000 evrov na poziv.

Čeprav medijske organizacije in uredništva še vedno delujejo predvsem na nacionalni ravni, večina struktur moči ter družbeni in okoljski problemi presegajo nacionalne meje. Zato je ta program finančne podpore usmerjen v čezmejne skupine preiskovalnih novinarjev in medijskih organizacij za raziskovanje in dokumentiranje nezakonitega, neprijavljenega in neurejenega izkoriščanja narave.

Poleg preiskovanja okoljskih tem, ki presegajo nacionalne meje, v sklopu programa lahko podprejo tudi preiskave, ki primerjajo lokalna okoljska vprašanja in politike med dvema ali več regijami ali mesti. Sredstva lahko nudijo tudi podporo za predhodno delo pri razvoju novih preiskovalnih projektov.

Dotacija lahko krije stroške dela novinarjev in stroške, povezane z logistiko, potovanja, zavarovanja, dostop do pravne podpore, prevode, dostop do baz podatkov itd.

Novinarske ekipe se lahko prijavijo tudi za mentorstvo izkušenega strokovnjaka, pri čemer je poudarek lahko na sami preiskavi ali izboljšanju določenih veščin.

Kako se prijaviti

Če se želite prijaviti ali izvedeti več o merilih za upravičenost in ocenjevanje, časovnici, žiriji in pogojih za dodelitev sredstev, obiščite portal za prijavo.

  1. Preden začnete, si preberite podrobnosti razpisa.
  2. Uporabite svoj e-poštni naslov za enkratno registracijo in dostopajte do spletnega prijavnega obrazca.
  3. Prosto se pomikajte po spletnem obrazcu, da vidite, katere podatke morate navesti v svoji prijavi. To vključuje: podatke o članih ekipe, informacije o načrtovani preiskavi, predvidenih kanalih za objavo, vključno s pismi o nameri iz medijskih hiš, podroben finančni načrt (predloga).

Prav tako boste morali naložiti dodatne administrativne dokumente. En član_ica ekipe lahko začne urejati osnutek prijave. Nato lahko k sodelovanju pri spletnem osnutku povabi več ljudi. Spletno prijavo lahko kadar koli shranite in dodatno urejate.

Roki za prijavo

  1. rok: 18. januar 2024 ob 13.00
  2. rok: 25. april 2024 ob 13.00
  3. rok: 25. julij 2024 ob 13.00
  4. rok: 24. oktober 2024 ob 13.00

Iščete partnerje?

Na povezavi je nekaj nasvetov, kako najti raziskovalne novinarje v drugih državah, s katerimi bi se lahko povezali.

Podprti projekti

Imate dodatna vprašanja?

Preberite najpogosteje zastavljena vprašanja, na Journalismfund.eu pa se lahko obrnete tudi po elektronski pošti.