Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) Nemškega zveznega parlamenta

Izobraževanja

Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) Nemškega zveznega parlamenta

Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol iz drugih držav. Le-ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001.

Naslednji program, ki se bo izvajal v sodelovanju s Humboldt univerzo v Berlinu, s Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 01. marca 2014 in končal 31. julija 2014. Ponudba je namenjena absolventom visokih šol, katerih cilj je dejavnost v javnem življenju Slovenije in ki ob zadetku programa niso starejši od 30 let. Razen tega morajo kandidati razpolagati z zelo dobrim znanjem nemškega jezika. Programa se bo udeležilo ca. 120 oseb iz 28 držav.

Udeleženke/ci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 450 evrov. Poleg tega bodo imeli zagotovljeno brezplačno bivanje v študentskem domu. Stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina bodo povrnjeni.

Na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta lahko interesenti med regionalno specifičnimi informacijami v zvezi z IPS najdejo obrazce za prijavo in osebnostne vprašalnike, kakor tudi druge informacije.

Zadnji rok za prijavo je 30. junij 2013. Iz Republike Slovenije se lahko – kot v preteklosti – programa udeležijo trije štipendisti.

Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo. Nemškemu zveznemu parlamentu je nato treba predlagati osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško  komisijo v Ljubljani so predvideni jeseni 2013.