Nagrada Daphne Caruana Galizia

Nagrade

Nagrada Daphne Caruana Galizia

Evropski parlament je 3. maja, na svetovni dan svobode medijev, objavil razpis za nagrado Daphne Caruane Galizia za izjemne dosežke v novinarstvu. Novinarji lahko predložijo poglobljene novinarske izdelke, ki so bili objavljeni ali predvajani v tiskanih, avdiovizualnih ali spletnih medijih s sedežem v eni izmed 27 državah članicah EU med 1. septembrom 2021 in 31. julijem 2022. Namen nagrade je opozoriti na izjemne poglobljene novinarske prispevke na temo, ki je pomembna za Evropsko unijo kot celoto ali za nekatere države članice, in prispevati k spodbujanju načel in vrednot EU, kot so zapisane v Evropski listini človekovih pravic.

Zmagovalec bo prejel nagrado v višini 20.000 evrov. Izbrala ga bo neodvisna žirija, ki jo bo sestavljalo najmanj 27 priznanih osebnosti s področja medijev, novinarstva in civilne družbe. Novinarke in novinarji lahko prispevke predložijo prek spletne strani https://daphnejournalismprize.eu, na kateri so objavljena tudi pravila za sodelovanje. Izdelki so lahko v vseh uradnih jezikih EU, k obrazcu za prijavo pa je treba priložiti povzetek v angleščini (največ 500 besed).

Rok za prijavo: 31. julij 2022 ob polnoči (po srednjeevropskem času)

 

Kdo je Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, blogerka in aktivistka proti korupciji, ki je obširno poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstev in povezavah malteških oblasti s panamskimi dokumenti. Po nadlegovanju in grožnjah je bila 16. oktobra 2017 umorjena v avtomobilskem bombnem napadu. Predsednik vlade Joseph Muscat je moral zaradi škandalov, povezanih z uradno preiskavo njenega umora, odstopiti. Evropski parlament je decembra 2019 ostro obsodil nepravilnosti v preiskavi, Evropsko Komisijo pa pozval, naj ukrepa.