Nagrada Daphne Caruana Galizia

Nagrade

Nagrada Daphne Caruana Galizia

Evropski parlament je objavil razpis za nagrado Daphne Caruane Galizia za izjemne dosežke v novinarstvu, s katerimi se spodbujajo in zagovarjajo temeljna načela in vrednote Evropske unije, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice. Novinarji lahko predložijo poglobljene novinarske izdelke, ki so bili objavljeni ali predvajani v eni izmed 27 državah članicah EU med 1. septembrom 2020 in 31. avgustom 2021. Namen nagrade je podpreti poklicno novinarstvo in poudariti njegov pomen pri ohranjanju svobode, enakosti in priložnosti.

Zmagovalca bo prejel nagrado v višini 20.000 evrov. Izbrala ga bo neodvisna žirija, ki jo bodo sestavljali predstavniki tiska in civilne družbe iz vseh 27 držav članic ter predstavniki najpomembnejših evropskih novinarskih združenj. Slovesna podelitev bo vsako leto potekala v dneh okrog 16. oktobra, ki zaznamuje obletnico umora novinarke Daphne Caruana Galizia. Letos bo podelitev potekala v četrtek, 14. oktobra, v Evropskem parlamentu.

Novinarji lahko prispevke predložijo samo prek spletne platforme na strani https://daphnejournalismprize.eu. Izdelki so lahko v vseh uradnih jezikih EU, k obrazcu za prijavo pa je treba priložiti povzetek v angleščini (največ 500 besed).

Rok za prijavo: 1. september 2021 ob polnoči (po srednjeevropskem času)


 

Kdo je Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, blogerka in aktivistka proti korupciji, ki je obširno poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstev in povezavah malteških oblasti s panamskimi dokumenti. Po nadlegovanju in grožnjah je bila 16. oktobra 2017 umorjena v avtomobilskem bombnem napadu. Predsednik vlade Joseph Muscat je moral zaradi škandalov, povezanih z uradno preiskavo njenega umora, odstopiti. Evropski parlament je decembra 2019 ostro obsodil nepravilnosti v preiskavi, Evropsko Komisijo pa pozval, naj ukrepa.