Nagrada CEI SEEMO: Preiskovalno novinarstvo v kriznih časih

Nagrade

Nagrada CEI SEEMO: Preiskovalno novinarstvo v kriznih časih

Namen nagrade CEI SEEMO za izjemne dosežke v preiskovalnem novinarstvu je spodbujati visokokakovostno preiskovalno novinarstvo in dati priznanje prizadevanjem preiskovalnih novinarjev, ki pogosto delajo v težkih razmerah.

Posebna pozornost bo letos namenjena preiskovalnim zgodbam, ki se osredotočajo na posledice vojne, kot so kršitve človekovih pravic, vojni zločini, begunska kriza, propaganda, lažne novice.

Poziv je odprt za državljane članic CEI: Albanija, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Italija, Moldavija, Črna gora, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Ukrajina.

Kategorije

Nagrado podeljujejo v dveh kategorijah:

POKLICNI NOVINARJI, višina nagrade: 4.000 EUR

Aktivni novinarji, ki so v zadnjih treh letih aktivno sodelovali pri preiskovalnem poročanju in še vedno delujejo v novinarstvu. Žirija bo upoštevala dva novinarska izdelka kandidata.

MLADI POKLICNI NOVINARJI (rojeni po letu 1993), višina nagrade: 1.000 EUR

Mladi novinarji, ki so aktivno sodelovali pri preiskovalnem poročanju, tudi v okviru izobraževalnih dejavnosti, ki jih organizirajo šole, univerze ali nevladne organizacije. Žirija bo ocenjevala en novinarski izdelek kandidata, ki pa mora izpolnjevati vse strokovne standarde.

Prijava

Kandidati naj izpolnijo spletni obrazec za prijavo, ki je na voljo tukaj: https://tinyurl.com/s9wrxf33

Naložiti je treba naslednje dokumente v obliki PDF:

    1. Življenjepis (v angleščini)
    2. Priporočilo (v angleščini), ki so ga napisali zaupanja vredni posamezniki, novinarske in medijske organizacije, medijska podjetja, civilnodružbene organizacije, novinarske šole ali univerze, sindikati ali druge družbene organizacije iz ciljnih držav.
    3. Največ trije novinarski izdelki v združenem PDF dokumentu (najmanj dva izdelka v prvi kategoriji, en izdelek v drugi kategoriji). Za novinarske izdelke, objavljene na spletu, vstavite hiperpovezave v PDF dokument ali natisnite članke v PDF datoteko. Hiperpovezave morajo biti dostopne do 30. novembra 2023. V primeru avdio/video materiala naložite datoteke s pomočjo storitev za deljenje datotek (npr. WeTransfer ali Dropbox) in priložite scenarij. Material, pripravljen v lokalnih jezikih, naj bo opremljen s kratkim povzetkom v angleščini.

Prijave, ki ne vključujejo vseh zahtevanih dokumentov, ne bodo upoštevane.

ROK PRIJAVE: 30. junij 2023 (23:59 CEST).

Nagrade bodo podelili v času medijskega foruma Jugovzhodne Evrope (SEEMF), ki bo novembra 2023 v Tirani, Albanija.

Informacije

www.cei.int// fabro@cei.int

www.seemo.org // info@seemo.org