Podpora Ustvarjalne Evrope za medije: informativno srečanje

Priložnosti

Podpora Ustvarjalne Evrope za medije: informativno srečanje

Zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije vabi na predstavitev priložnosti, ki jih v aktualnem obdobju omogoča program EU Ustvarjalna Evropa (2021–2027) tudi za področje novičarskih medijev. Prek različnih ukrepov program sofinancira mednarodna novinarska partnerstva in sodelovanje ter aktivnosti za podporo medijski pismenosti, pluralnosti in svobodi medijev.

torek, 7. junij, 11.00–13.00
spletna platforma Zoom
Prijave zbiramo do 6. junija do konca dneva na tej povezavi.

Ker je pandemija močno prizadela sektor novičarskih medijev in glede na vse večje izzive, ki jih prinašajo dezinformacije in spremenjen način ustvarjanja prihodkov, je Evropska komisija decembra 2020 začela izvajati pobudo NEWS kot del širšega načrta za pomoč medijskemu sektorju pri okrevanju. Pobuda združuje več instrumentov financiranja, med njimi tudi Ustvarjalno Evropo z ukrepi v okviru medsektorskega sklopa tega programa.

Evropska komisija želi podpreti projekte, ki obravnavajo strukturne izzive novičarskih sektorjev in/ali spodbujajo svobodno, raznoliko in pluralistično okolje. V okviru teh prizadevanj je v novem večletnem finančnem okviru programa Ustvarjalna Evropa na voljo 75 milijonov EUR.

Na razpisih lahko sodelujejo javni in zasebni mediji (tiskani in spletni mediji, radio/podkasti, televizija itd.) ter druge organizacije s področja novičarskih medijev (vključno z medijskimi združenji, nevladnimi organizacijami idr.). Na srečanju bomo predstavili dva razpisa – za novinarska partnerstva in medijsko pismenost.

Cilji podpore za medijsko pismenost je vzpostavitev evropskih konzorcijev, ki bodo širili najboljše prakse prek nacionalnih, kulturnih in jezikovnih meja ter razvijali in promovirali orodja in ukrepe za medijsko pismenost, ter podpora strokovnjakom za medijsko pismenost pri prilagajanju njihovih praks hitro razvijajočim se oblikam medijev in spreminjajočim se vzorcem medijske potrošnje.

Cilj podpore za novinarska partnerstva je medsektorsko čezmejno sodelovanje med področnimi strokovnjaki v Evropi in izmenjava najboljših praks ter razvoj standardov, novih poslovnih modelov ter programov usposabljanja za ohranjanje kakovostnega novinarstva.

PROGRAM SREČANJA:

• kratek uvod v Ustvarjalno Evropo
  • priložnosti EU za podporo sektorju novičarskih medijev v obdobju 2021–2027
  • predstavitev razpisov »Novinarska partnerstva« in »Medijska pismenost«
  • priložnost za vprašanja in razpravo

Vabljeni!

Dodatne informacije: info@ced-slovenia.eu

NE SPREGLEJTE: Trenutno je aktualen razpis za podporo novinarskim partnerstvom, ki se zaključi 7. septembra 2022. Centri Ustvarjalna Evropa iz 13 držav, med njimi tudi Motovila (CED Slovenija), 1. julija organiziramo spletni dogodek “NEWS Pitch“ za medije in novinarske organizacije. Ne zamudite priložnosti za predstavitev svoje ideje ali povezovanje z evropskimi partnerji ter iskanje navdiha med pobudami, ki bodo kandidirale na tem razpisu. Več informacij in prijave: TUKAJ

logo-motovila-slo
cedslovenia_krajsi_pripis