Podporni sklad za evropsko novinarstvo

Razpisi

Podporni sklad za evropsko novinarstvo

Foto: EJC

S sloganom Informirana javnost potrebuje novinarje sta Evropski novinarski center (EJC) in Facebookov novinarski projekt (FJP) napovedala zagon tri milijone dolarjev vrednega sklada za podporo skupnostnim, lokalnim in regionalnim medijem v Evropi, na katere je vplivala epidemija bolezni COVID-19. EJC bo pri razdeljevanju sredstev dal prednost manjšim in srednje velikim medijem, ki delujejo v okoljih, ki jih je kriza še posebej prizadela.

Prijave bodo odprli v četrtek, 16. aprila.

Iz sklada za zavezništvo bodo lokalnim medijem s prispevkom do 5.000 evrov pomagali pri izvajanju kratkoročnih ali enkratnih aktivnosti, povezanih z epidemijo in usmerjenih v vključevanje skupnosti. Primeri aktivnosti: novičnik, lokalno preverjanje dejstev, organizacija spletnih dogodkov in podobno. Sprejemali bodo tudi prijave svobodnih novinarjev.

Iz sklada za nujne primere bodo z 10.000 do 25.000 evri sofinancirali takojšnje poslovne potrebe. Mediji bodo s temi sredstvi lahko nadomestili izpad prihodkov iz prodaje (oglaševanja), distribucijo tiskanih izvodov, pokrili ključne stroške delovanja in po potrebi najeli samostojne novinarje, če zaposleni novinarji zbolijo.

Iz sklada za inovacije bodo s 50.000 evri sofinancirali inovativne tehnologije v novinarskem poročanju o epidemiji, npr. za olajšanje sodelovanja med lokalnimi založniki, za poglobljeno podatkovno novinarstvo, organiziranje pomoči znotraj skupnosti, razvoj aplikacij za vključevanje lokalnih skupnosti.

Za več informacij se vpišite na seznam za obveščanje EJC.