Razpis: Čezmejno sodelovanje lokalnih preiskovalnih novinarjev

Razpisi

Razpis: Čezmejno sodelovanje lokalnih preiskovalnih novinarjev

Evropska zveza novinarjev (EFJ) vabi vse novinarje, ki jih zanima preiskovalno novinarstvo na lokalni ravni in sodelovanje s kolegi iz drugih držav, da se prijavijo na razpis za lokalno čezmejno novinarstvo. Program je namenjen podpori skupin lokalnih novinarjev in/ali medijskih hiš iz več držav.

V sklopu programa bo na voljo skupaj 600.000 evrov. Objavili bodo več pozivov k prijavam.

Lokalni novinarji v nekaterih evropskih državah, kot sta Belgija in Nizozemska, se ne ukvarjajo s poglobljenimi raziskavami ali preiskovalnim novinarstvom. Obstaja veliko razlogov, zakaj je med lokalnimi novinarji manj zanimanja za izvajanje obsežnih projektov. Kot primer lahko navedemo pomanjkanje finančnih sredstev. Namen tega programa je zagotoviti sredstva za lokalne raziskovalne in poglobljene novinarske projekte. Ključni vidik tega programa je čezmejno sodelovanje, želi pa spodbuditi tudi bolj kritično razmišljanje o perečih problemih v družbi, razpravo dvigniti na višjo raven in spodbujati aktivno državljanstvo. Program lahko nudi tudi podporo pripravljalnemu delu pri razvoju novih preiskovalnih projektov.

Poleg spodbujanja preiskovalnega novinarstva na lokalni in/ali regionalni ravni je v sklopu tega projekta načrtovan tudi razvoj programa usposabljanja o različnih vidikih preiskovalnega novinarstva, vključevanja lokalnega občinstva in varnosti. Programe usposabljanja bodo vodili izkušeni partnerji z uglednim ozadjem in bogatimi izkušnjami na svojih področjih.

Dotacija lahko krije delovni čas novinarjev in stroške, povezane z logistiko, potovanja, zavarovanja, dostop do pravne podpore, prevode, dostop do baz podatkov itd.

Novinarske ekipe se lahko prijavijo tudi za mentorstvo izkušenega strokovnjaka, pri čemer je poudarek lahko na sami preiskavi ali izboljšanju določenih veščin.

Kako se prijaviti

Če se želite prijaviti ali izvedeti več o merilih za upravičenost in ocenjevanje, časovnici, žiriji in pogojih za dodelitev sredstev, obiščite portal za prijavo.

  1. Preden začnete, si preberite podrobnosti razpisa.
  2. Uporabite svoj e-poštni naslov za enkratno registracijo in dostopajte do spletnega prijavnega obrazca.
  3. Prosto se pomikajte po spletnem obrazcu, da vidite, katere podatke morate navesti v svoji prijavi. To vključuje: podatke o članih ekipe, informacije o načrtovani preiskavi, predvidenih kanalih za objavo, vključno s pismi o nameri iz medijskih hiš, podroben proračun (predloga).

Prav tako boste morali naložiti dodatne administrativne dokumente. En član_ica ekipe lahko začne urejati osnutek prijave. Nato lahko k sodelovanju pri spletnem osnutku povabi več ljudi. Spletno prijavo lahko kadar koli shranite in dodatno urejate.

Roki za prijavo

  1. rok: 7. julij 2022 (zaključen)
  2. rok: 8. september 2022 (zaključen)
  3. rok: 10. november 2022 (zaključen)
  4. rok: 12. januar 2023 (zaključen)
  5. rok: 16. marec 2023 (zaključen)
  6. rok: 25. maj 2023 (zaključen)

Iščete partnerje?

Na povezavi je nekaj nasvetov, kako najti raziskovalne novinarje v drugih državah, s katerimi bi se lahko povezali.

 

Podprti projekti

Nazadnje posodobljeno: 12. junija 2023