Napad na: Boris Vasev

Datum spremembe: 20. 3. 2023
Datum prijave: 7. 3. 2023
Tip napada: nadlegovanje prek družbenih medijev
Podtip napada: profesionalna diskreditacija
Napadeni: Boris Vasev, MMC RTV SLO
Napadalec: anonimno
Naziv napadalca: anonimni posameznik
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: brez odziva
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja
Epilog: brez epiloga
Kratek opis
Borisa Vaseva je na Twitterju za novinarja terorista označil anonimni posameznik.
Opis dogodka

Judovska organizacija Center Simona Wiesenthala je na predsednico Natašo Pirc Musar naslovil pismo, v katerem jo je “opozorila na izraze antisemitizma, ksenofobije, pozive k nasilju, širjenje teorij zarot, lažnih novic, poveličevanja diktatur in terorističnih organizacij na nacionalni RTV Slovenija, na njeni spletni strani in družabnih omrežjih, kjer omogočajo razprave.” V pismu navajajo, da naj bi  sovražno izražanje omogoča znani novinar, ki ga pa ne imenujejo, navajajo pa nekatere objave na Twitterju.

Pismo so povzeli nekateri mediji blizu stranke SDS, med njimi Peter Jančič v spletnem portalu spletnicasopis.eu, ki je na Twitterju kot avtorja v pismu navedenih izjav identificiral novinarja MMC RTVS Borisa Vaseva, njegov tvit je retvital tudi predsednik SDS Janez Janša.

 

Na Twitterju se je odzval tudi direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, ki je na temo antisemitizma zahteval sestanek z vodjo notranje in zunanje redakcije na MMC ter vodjem MMC RTVS. Do tega sestanka sicer dejansko ni prišlo.

Ne glede na to, da domnevni avtor navedkov iz pisma, za katere judovska  organizacija ni navedla virov, ni bil imenovan, je bil novinar Boris Vasev tarča osebne in profesionalne diskreditacije na Twitterju.