Napad na: Erik Valenčič

Datum spremembe: 21. 10. 2021
Datum prijave: 26. 8. 2021
Tip napada: nadlegovanje prek družbenih medijev
Podtip napada: osebna diskreditacija
Napadeni: Erik Valenčič, svobodni novinar
Napadalec: politik
Naziv napadalca: Žan Mahnič
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: prijava interesnim združenjem
Odziv drugih akterjev: brez odziva
Epilog: različni tipi groženj se nadaljujejo
Kratek opis
Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost, je 15. in 25. avgusta v treh tvitih novinarja Erika Valenčiča primerjal s teroristom in ljubiteljem islamskih ekstremistov.
Opis dogodka

Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost, je 15. in 25. avgusta objavil tri tvite (in enega retvital), ki žalijo novinarja Erika Valenčiča. Primerjajo ga s teroristom, ljubiteljem islamskih ekstremistov, v enem tvitu pa Mahnič celo zapiše, da je Valenčič vesel zaradi talibskega prevzema oblasti v Afganistanu in njihovega pobijanja nedolžnih civilistov.

Erik Valenčič je v članku Koalicija sovraštva 2, objavljenem v Mladini 23. julija, med drugim podrobneje popisal delovanje in organiziranost neonacističnega Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in izpostavil tudi tesne prijateljske povezave med Žanom Mahničem in dvema soustanoviteljema omenjenega društva, neonacistoma Žanom Žalcem in Žigo Bauerjem. Valenčič je Mahniča večkrat omenil v članku zaradi že prejšnjih Mahničevih povezav z neonacisti. Zelo očitno je, da se je Mahnič, ki se sicer ni odzval ne na Valenčičevo novinarsko vprašanje pri pripravi članka niti na sam članek, maščeval Valenčiču z objavo žaljivih tvitov. S temi tviti je želel škodovati Valenčičevi kredibilnosti tudi na dan, ko je ta pričal o delovanju in povezavah neonacistov pred parlamentarno komisijo KNOVS; to je bilo 25. avgusta. Isti dan je Valenčič prejel tudi smrtno grožnjo Žige Bauerja. Pri Mahničevem početju ne gre namreč zgolj za žaljenje, njegovo ravnanje je moč razumeti tudi na način, da s svojimi tviti spodbuja agresivne in nasilne reakcije neonacistov, s katerimi je povezan.