Napad na: Erik Valenčič

Datum spremembe: 16. 9. 2021
Datum prijave: 6. 9. 2021
Tip napada: grožnja s fizičnim napadom
Napadeni: Erik Valenčič, svobodni novinar
Napadalec: posameznik
Naziv napadalca: Žiga Bauer, soustanovitelj Društva za promocijo tradicionalnih vrednot
Prostor: po telefonu
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: pravna sredstva
Epilog: vpliv na psihično stanje
Kratek opis
Po objavi prispevka Koalicija sovraštva 2 je soustanovitelj Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Žiga Bauer Eriku Valenčiču po telefonu zagrozil s smrtjo.
Opis dogodka

“25. julija, me je ob 18.27 poklical Žiga Bauer, soustanovitelj Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, s svojega osebnega mobilnega telefona. V klicu, ki je trajal eno minuto in 36 sekund, me je velikokrat opsoval s kletvicami oziroma žaljivimi besedami, kot so »prasec«, »govno«, »svinja« in podobno. Večkrat mi je zagrozil s tožbo, na kar sem mu odvrnil, da naj me toži, če tako želi. Proti koncu klica je v telefon po mojem najboljšem spominu še zavpil: »Fental te bom z lastnimi rokami!« Te njegove besede razumem kot smrtno grožnjo,” je ob prijavi zapisal novinar Erik Valenčič.

Kot je dodal Valenčič, je dogodek prijavil policiji. Dva dni pred dogodkom je Valenčič v Mladini objavil članek z naslovom Koalicija sovraštva 2, v katerem je razkrival povezave med neonacistično ideologijo, stranko SDS in Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je izdajatelj spletnega portala Nacionalna tiskovna agencija (NTA).

Več o okoliščinah napada tudi v prispevku Grožnja s smrtjo, objavljenem v Mladini.