Napad na: Eugenija Carl

Datum spremembe: 2. 10. 2021
Datum prijave: 23. 9. 2021
Tip napada: pisemske pošiljke
Napadeni: Eugenija Carl, RTV Slovenija
Napadalec: anonimno
Naziv napadalca: anonimen
Prostor: po pošti
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: pravna sredstva, prijava delodajalcu, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …), iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava mednarodnim organizacijam, prijava interesnim združenjem
Odziv drugih akterjev: delodajalec, mednarodne organizacije, poklicna združenja
Epilog: vpliv na status znotraj uredništva, vpliv na psihično stanje
Kratek opis
Novinarka RTV Slovenija je po poročanju o sodbi, vezani na Janeza Janšo, ponovno prejela pisemsko pošiljko s sumljivim prahom.
Opis dogodka

Na regionalni RTV center Koper je 22. septembra 2021 prispela pošiljka z belim prahom, naslovljena na novinarko Eugenijo Carl.

»Tako, pa je spet prišel psihopatski odziv. Kot vedno po sodbah, povezanih s predsednikom vlade. Tudi pisna vsebina se nanaša na to. Že slišim sirene. Prišla sem v popoldanski turnus poročil. Narediti moram 20 minut oddaje. Proces dela ne da bo moten, bo ustavljen, ker bodo zaprli celo bajto. Gre za istega pošiljatelja kot v predhodnih “praških”. Imam masko, a me pečeta grlo, nos in oči se mi solzijo. Plus okus v ustih grenak. Zaradi vsega. Najdite že enkrat to bolno osebo!,« je novinarka ob dogodku zapisala na Facebooku. Tovrstno pošiljko je prejela že večkrat, dogodek je prijavila policiji.

Kot je na dan dogodka poročal MMC, so posredovali gasilci in policija, ki so zaprli dostop v stavbo, kasneje pa se je izkazalo, da pošiljka ni bila nevarna. Sumljivemu prahu je bilo priloženo pismo, polno žaljivk, vulgarnih besed in groženj.

Dogodek so na RTV Slovenija najostreje obsodili z zapisom: »Vodstvo RTV Slovenija, novinarji in uredniki Informativnega programa TV Slovenija ter vsi zaposleni na RTV SLO najostreje obsojamo tovrstna dejanja oziroma ustrahovanja. Svobodno in neodvisno novinarstvo je eden od temeljnih postulatov demokracije. Opozarjamo, da je v Sloveniji treba okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarskega dela.«

Dogodek sta obsodila tudi Mednarodni inštitut za tisk (IPI) ter mreža Novinarji brez meja (RSF). Pozvala sta k resni preiskavi ponavljajočega se dogodka. Tovrstno ustrahovanje novinarjev so obsodili tudi v Zavezništvu javnih medijev (PMA).

O dogodku je med drugimi poročalo tudi Delo v prispevku Beli prah, ki ga je prejela Eugenija Carl, nenevaren, zabeležili pa so ga tudi na platformi Media Freedom Rapid Response v prispevku Slovenia: RTV journalist Eugenija Carl receives another threatening note with irritating powder