Napad na: Fotograf medija Megafon

Datum spremembe: 16. 6. 2021
Datum prijave: 22. 1. 2021
Tip napada: fizični napad
Napadeni: identiteta neznana, Megafon
Napadalec: posameznik
Naziv napadalca: Neznani napadalec
Prostor: javni prostor
Doseg napada: lokalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: pravna sredstva, prijava delodajalcu, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava interesnim združenjem
Odziv drugih akterjev: policija, poklicna združenja, delodajalec
Epilog: vpliv na psihično stanje, vpliv na profesionalno vedenje
Kratek opis
Fotografa medija Megafon so v Kopru fizično napadli.
Opis dogodka

Fotografa medija Megafon so fizično napadli, ko je prenehal z delom dokumentiranja čakalne vrste pred vhodom v Upravno enoto Koper. Posredovala je policija.

“Naš fotograf je pretresen in se ne počuti več varnega v lastnem kraju po tem, ko je bil napaden med fotografiranjem za medij, na javni površini. Zato se javno ne želi izpostavljati dokler policija ne identificira storilcev in osebe, ki se je predstavila kot policist,” je v odzivu zapisalo uredništvo Megafona.

“V društvu novinarjev opozarjamo, da je poročanje s terena najbolj osnovna oblika zbiranja in posredovanja informacij javnosti, zato je nujno, da novinarji na terenu svoje osnovno poslanstvo lahko opravljajo nemoteno in varno. Pomembno je, da je medij napad prijavil, policija pa enega od storilcev prijela. Identifikacija storilcev in njihovo kaznovanje je za preprečevanje napadov izrednega pomena,” so v odzivu zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.