Napad na: Novinarke in novinarji RTVS

Datum spremembe: 17. 4. 2024
Datum prijave: 14. 3. 2024
Tip napada: grožnja s fizičnim napadom
Napadeni: RTV Slovenija
Napadalec: vplivni posameznik
Naziv napadalca: Pavel Rupar
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: več groženj, vezanih na en dogodek
Odziv: brez odziva
Odziv drugih akterjev: brez odziva
Epilog: vpliv na psihično stanje
Kratek opis
Pavel Rupar ob napovedi protesta pred RTVS grozil novinarjem RTVS
Opis dogodka

Pavel Rupar, nekdanji tržiški župan in poslanec SDS ter v zadnjem času organizator protestov upokojencev, je pred protestom, ki se je med radiem in televizijo Slovenija odvil v petek, 16. februarja 2024, novinarje nacionalnega medija preko odprtega pisma pozval, naj med protestom ostanejo v svojih prostorih in se izogibajo neposrednemu stiku z udeleženci shoda, da ne bi dodatno zaostrili razmer. “ Zapisal je še, da bodo za morebitne incidente odgovorni sami.

Rupar poziv je najverjetneje povezan z dogodki na enem od prejšnjih shodov, ko naj bi po njegovem mnenju nekateri novinarji in sindikalisti RTVS »na lažen način prikazali napad na novinarko ter podali lažno prijavo policiji«.

31. maja 2023 so udeleženci protesta pred stavbo RTV Slovenija napadli novinarko Lariso Daugul, ki je napad med drugim prijavila tudi na platformi.

Protest je nazadnje minil brez incidentov, povezanih z zaposlenimi novinarji ali vodstvom medija, so pa protestniki spomenik dečka s piščalko, ki stoji pred vhodom v TV Slovenija porisali s sprejem. Nanj so narisali (narobe obrnjeno) svastiko in rdečo zvezdo Svoje odgovornosti za nastale grafite niso priznali. Pavel Rupar je sicer med samim protestom na kip poveznil plastično vrečko.

Kot so za STA danes pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so policisti 16. februarja 2024 varovali dva javna shoda, ki sta potekala na območju Ljubljane. Poleg uradno prijavljenega shoda,  so varovali tudi javni shod pred stavbo RTV, ki pa ni bil prijavljen. Po pojasnilih policije so po varovanju neprijavljenega javnega shoda obravnavali sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, katerega osumljenec še ni znan in policisti o tem še zbirajo obvestila.

To je bil že deseti protest upokojencev, ki so se na Ruparjev poziv začeli zbirati zaradi prenizkih pokojnin. Ena od prvih zahtev Pavla Ruparja pa je bila tudi ta, da naj bi upokojencem, ki imajo pokojnino nižjo od 1000 evrov, morala RTV prispevek po novem plačevati vlada. Njegova jeza nad TV Slovenija se je še povečala, ko televizija ni več želela v živo prenašati njegovih protestov. Takrat je svoje sledilce pozval k nepokorščini in prenehanju plačevanja RTV prispevka.