Napad na: kolumnistko Barbaro Verdnik

Datum spremembe: 27. 6. 2024
Datum prijave: 27. 4. 2024
Tip napada: pritisk prek nadrejenih (lahko tudi prek nadrejenih struktur npr. programski svet, varuh, odbor DZ ...)
Napadeni: Barbara Verdnik, Megafon časopis
Napadalec: politična stranka
Naziv napadalca: Romeo Palčič
Prostor: po elektronski pošti
Doseg napada: lokalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: brez odziva, javnost
Epilog: vpliv na psihično stanje, vpliv na profesionalno vedenje, umik grožnje
Kratek opis
Kolumnistka časopisa Megafon Barbara Verdnik je zaradi kolumne s strani funkcionarja politične stranke prejela povabilo na pogovor o kolumni.
Opis dogodka

Kolumnistka časopisa Megafon Barbara Verdnik je zaradi kolumne s strani funkcionarja politične stranke prejela povabilo na pogovor o kolumni. Na pogovor jo je po elektronski pošti povabil sekretar stranke LAB, ki ji pripada tudi koprski župan in je najštevilčnejša v občinskem svetu. Povabilo je poslal, da bi “razjasnili” po njihovem mnenju “namenoma zavajajoče navedbe” v kolumni.

Kolumnistka je povabilo posredovala generalnemu uredniku Megafona, sekretarju in predsedniku politične stranke (županu) ter ga zavrnila z naslednjimi besedami: »Z udeležbo na takem sestanku bi ravnala proti svojim načelom glede neodvisnosti medijev in novinarjev, proti demokratičnim standardom, profesionalnosti, proti vsemu, kar živim in delam. Da sekretar politične stranke vabi na razgovor o vsebini medijskega prispevka, žal spominja na model partijskega pranja možganov izpred vsaj 40 let v Jugoslaviji ali pa v diktatorskih režimih. Moja kolumna (novinarska zvrst, v kateri je izrazito poudarjeno osebno stališče avtorja) je bila pred mesecem dni objavljena javno. V primeru, da se s čim ne strinjate, uporabite zakon o medijih in institut pravice do popravka ali prikaza nasprotnih dejstev. Samo tako je lahko namreč zagotovljen transparenten in zakonit način predstavljanja tematike in različnih argumentov javnosti.« 

Uredništvo Megafona je stranko pozvalo, naj se, v primeru, da bi zaradi določenih dejstev želeli popravek, tega lotijo po običajni poti. Stranka LAB se za popravek ni odločila, vabilo na pogovor na uredništvu Megafona pa zavrnila.