Napad na: Manica J. Ambrožič, Matej Korošec, Tanja Starič

Datum spremembe: 4. 1. 2022
Datum prijave: 10. 12. 2021
Tip napada: uporaba ali grožnja z uporabo pravnih sredstev, tožb, začasnih odredb, (lažnih) ovadb itn.
Napadeni: Manica J. Ambrožič, Matej Korošec, Tanja Starič, RTV Slovenija
Napadalec: vplivni posameznik
Naziv napadalca: nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec
Prostor: zasebni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: pravna sredstva, prijava delodajalcu
Odziv drugih akterjev: delodajalec
Epilog: sodni/pravni epilog
Kratek opis
Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec toži tri zaposlene na RTV Slovenija zaradi domnevne žaljive obdolžitve.
Opis dogodka

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec toži novinarja Mateja Korošca in Tanjo Starič ter takratno odgovorno urednico informativnega programa na RTV Slovenija Manico J. Ambrožič zaradi domnevne žaljive obdolžitve. Zaradi poročanja ob obletnici finančnega zloma nadškofije od njih terja odškodnino v višini 21.000 evrov ter objavo sodbe, javnega opravičila in preklica medijskih navedb in prepoved nadaljnjih posegov v njegov ugled in dobro ime.

Za Odmeve 21. januarja 2021, ki jih je vodila Tanja Starič, je Matej Korošec namreč pripravil prispevek o skoraj dve milijardi evrov visoki luknji zaradi propada cerkvenih finančnih holdingov, “ki jo bodo morali pokriti davkoplačevalci”. “Tožnik je prepričan, da sta s tem namerno trdila nekaj, kar škoduje njegovi časti in dobremu imenu, saj sta ga poskušala prikazati kot soodgovornega za povzročitev visokega dolga,” so zapisali na Mladini.

Nekdanji odgovorni urednici informativnega programa Manici J. Ambrožič pa očita pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju, ker, kot pravi tožnik, na televiziji niso želeli objaviti zahtevanega popravka, temveč so objavili odziv s še vedno neresničnimi obtožbami.

“Krašovec glede dolgov mariborske nadškofije vztraja, da premoženje, ki so ga državne banke dobile zanje, kaže, da država ni nič izgubila, ampak pridobila. Na RTVS pa odgovarjajo, da je bilo njihovo poročanje na podlagi podatkov uradnih evidenc,” so še zapisali na Mladini.