Napad na: Matej Simič

Datum spremembe: 7. 9. 2021
Datum prijave: 21. 7. 2021
Tip napada: nadlegovanje prek družbenih medijev
Podtip napada: osebna diskreditacija
Napadeni: Matej Simič, Večer
Napadalec: posameznik
Naziv napadalca: Aleš Ernecl, ustanovitelj in nekdanji odgovorni urednik NTA
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: prijava interesnim združenjem, prijava delodajalcu
Odziv drugih akterjev: delodajalec
Epilog: brez epiloga
Kratek opis
Nekdanji odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA) Aleš Ernecl in drugi sodelavci so na Twitterju žalili in diskreditirali novinarja Večera Mateja Simiča.
Opis dogodka

Zaradi objave novinarskega prispevka o postopkih medijskega inšpektorata zoper Nacionalno tiskovno agencijo (NTA) in njej sorodnim spletnim portalom, ki so v rokah iste skupine oseb, je bil novinar Večera Matej Simič deležen organiziranega napada na družbenem omrežju Twitter.

“S ponavljajočimi diskreditacijami in žalitvami sta nekdanji odgovorni urednik NTA in odgovorni urednik povezanih spletnih portalov Aleš Ernecl, aktualni odgovorni urednik NTA Urban Purgar in njuni somišljeniki preko osebnih Twitter računov in uradnih Twitter računov dotičnih spletnih portalov poskušali očrniti moje delo in verjetno vplivati na nadaljnje poročanje o tej temi. Naj omenim, da sem bil diskreditacij in verbalnih napadov s strani Ernecla deležen tudi ob objavi prvega prispevka o NTA. Takrat v telefonskem pogovoru,” je v prijavi zapisal novinar.

V enem izmed tvitov je denimo ustanovitelj NTA Aleš Ernecl zapisal: “Ta Večerov kreten pa še kar gloda ene in iste, ker nima vsebine, nima usmeritev, nima domišljije, nima vizije. Goni se, kot v tel. pogovoru, v rdeč anus.”