Napad na: Miran Šubic

Datum spremembe: 2. 10. 2023
Datum prijave: 2. 10. 2023
Tip napada: onemogočanje dostopa do dogodkov, informacij
Napadeni: Miran Šubic, trma.si
Napadalec: vplivni posameznik
Naziv napadalca: direktor javnega Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: lokalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: pravna sredstva, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …), prijava interesnim združenjem
Odziv drugih akterjev: javnost
Epilog: različni tipi groženj se nadaljujejo
Kratek opis
Novinarju portala trma.si je bil onemogočen dostop do javnega dogodka.
Opis dogodka

Dne 7.9.2023 je Klemen Malovrh, direktor javnega zavoda MO Kranj, novinarju medija trma.si /spletnik v razvidu medijev MK RS/ najprej pisno sporočil, da je nezaželen na dogodku Dolga miza, nato pa s pomočjo varnostnika istega dne to prepoved udejanil. Za vse to obstajajo dokazi in so bili objavljeni na trma.si. Obrazložitev te prepovedi opravljanja novinarskega dela je “poslovna škoda”, ki naj bi jo novinar/medij povzročil – brez slehernega pojasnila ali utemeljitve.

Dogodek se je zgodil ob prisotnosti župana Kranja Matjaža Rakovca, ki predlaga in imenuje (po sklepu mestnega sveta) direktorja zavoda in podžupanje Manje Zorko ter šefice kabineta župana Štrucove in še kakih 100 udeležencev. Dogodek (kot je medij ugotovil kasneje) ni bil prijavljen ne PU Kranj, ne UE Kranj kot javna prireditev in je bil torej sporno zasebno početje organizatorjev (tako MO Kranj kot zavoda…).

Svojo prisotnost je novinar najavil, dobil pa “prepoved”, ki jo je kasneje ponovila oziroma kot stališče MOK potrdila vodja kabineta župana Katja Štruc. Tudi o tem obstaja pisni dokument.

Vse dokaze hrani medij trma.si, odg. urednik Miran Šubic.