Napad na: Mojca Dumančič

Datum spremembe: 9. 2. 2022
Datum prijave: 1. 3. 2021
Tip napada: onemogočanje dostopa do dogodkov, informacij
Napadeni: Mojca Dumančič, RTV Slovenija
Napadalec: župan
Naziv napadalca: županja Tina Gerbec in občinski svet Kanala ob Soči
Prostor: javni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: več groženj, vezanih na en dogodek
Odziv: prijava interesnim združenjem, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava delodajalcu
Odziv drugih akterjev: delodajalec
Epilog: brez epiloga
Kratek opis
Občinski svet Kanala ob Soči je s sklepom zahteval, da uredništvo informativnega programa TV Slovenija oceni objektivnost novinarke Mojce Dumančič
Opis dogodka

Februarja 2021 je občinski svet Kanala ob Soči sprejel sklep, v katerem uredništvu informativnega programa Televizije Slovenija predlaga, naj “na osnovi dejstev in vseh dokazov, ki jih poseduje Občina Kanal ob Soči, razišče in ugotovi oceni objektivnost poročanja novinarke Mojce Dumančič”.

Dopisnica RTV Slovenija o sosežigu v Salonitu Anhovo poroča že desetletja. Po raziskovanju onesnaženja pitne vode iz tovarne Eternit pa je začelo vodstvo občine Kanal ob Soči sprejelo omenjeni sklep in začelo zavračati pojasnila pred kamero.

“Še več. Županja Tina Gerbec iz vrst Socialnih demokratov in direktor občinske uprave Nejc Kumar sta našo novinarko poklicala na pogovor. In je šla s snemalcem, da bi končno dobili odziv občine. Toda županja je snemanje prepovedala. Naša ekipa pa je občinske prostore protestno zapustila. Nesprejemljivo je, da lokalni politiki zapirajo vrata nekaterim, navadno kritičnim novinarjem ter tako javnost, predvsem pa svoje krajane prikrajšajo za informacije in pojasnila,” je ob tem komentiral tedanji urednik notranjepolitične redakcije Dejan Ladika.