Napad na: Nova24TV

Datum spremembe: 16. 6. 2021
Datum prijave: 26. 2. 2021
Tip napada: onemogočanje dostopa do dogodkov, informacij
Napadeni: Nova24TV
Napadalec: politična stranka
Naziv napadalca: stranka SD
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: prijava interesnim združenjem, prijava delodajalcu, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava mednarodnim organizacijam, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: delodajalec, poklicna združenja, javnost
Epilog: umik grožnje
Kratek opis
Snemalcu Nove24TV je bilo onemogočeno snemanje posveta stranke SD.
Opis dogodka

Na spletnem posvetu stranke SD v februarju je bilo snemalcu Nove24TV onemogočeno snemanje izjave predsednice stranke Tanje Fajon zaradi “preteklega poročanja”. Mediji so poročali, da je snemalcu dostop in snemanje izjave preprečil “varnostnik oz. nekdo iz strankine centrale”.

Tiskovni predstavnik stranke naj bi v telefonskem pogovoru dejal, da s stranko ne želijo sodelovati.

Po dogodku se je predsednica stranke Tanja Fajon opravičila na Twitterju z besedami: “Očitno je prišlo do nesporazuma, na katerega nisem imela ne časa in ne priložnosti vplivati. Nobenega navodila o prepovedi snemalcu z moje strani ni bilo. Vsi novinarji in mediji so na naših novinarskih dogodkih dobrodošli.”

Zapis Nove24TV ob dogodku.

Izjava Združenja novinarjev in publicistov, v kateri so med drugim zapisali: “Tovrstno omejevanje dela medijev ni sprejemljivo ne za opozicijsko ne za vladno ali katerokoli drugo stranko in grobo posega v svobodo dela medijev. Posebej je nerazumljivo s stranki stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji, in katere evropska poslanka v Evropskem parlamentu sproža razprave o domnevnem kršenju medijske svobode v Sloveniji. Očitno v SD pritiske na medije opazijo le takrat, ko naj bi jih izvajali drugi. Gre za diskriminacijo, ki je v nasprotju z vrednotami medijske svobode, pa tudi same demokracije.”