Napad na: Novinarji MMC

Datum spremembe: 6. 5. 2022
Datum prijave: 6. 4. 2022
Tip napada: nadlegovanje prek družbenih medijev
Podtip napada: profesionalna diskreditacija
Napadeni: Larisa Daugul, Kaja Sajovic, RTV Slovenija, MMC
Napadalec: politik
Naziv napadalca: predsednik vlade Janez Janša
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: več groženj, vezanih na en dogodek
Odziv: prijava delodajalcu, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava interesnim združenjem, prijava NČR, varuhu na RTV Slovenija ali drugim samoregulacijskim organom, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja, delodajalec
Epilog: vpliv na status znotraj uredništva
Kratek opis
Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju z zavajanjem skušal diskreditirati dve novinarki MMC, sledile pa so žaljive objave drugih uporabnikov.
Opis dogodka

Predsednik vlade Janez Janša je poročanje MMC-jeve novinarke Larise Daugul z novinarske konference Inštituta 8. marec, ki je takrat ustvarjalcem oddaj Studio City, Tednik in Tarča predal 40.000 podpisov podpore, na družbenem omrežju Twitter označil za »zlorabo volilnih pravil«. Dodal je, da »plačana iz položnic za RTV Slovenija, dela kampanjo za KUL.« Objavi je sledilo še več žaljivih in agresivnih objav ostalih uporabnikov Twitterja. Predsednik vlade je delil še fotografijo z dogodka, ki zavaja, da je bila novinarka na dogodku tudi govorka.

Podobno se je več uporabnikov Twitterja odzvalo tudi, ko je predsednik vlade Janša na Twitterju delil zapis nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za finance v času prejšnje vlade, da je novinarka zunanjepolitične redakcije MMC Kaja Sajovic »putinistka«.

Aktiv novinarjev MMC je o dogodkih obvestil vodstvo in varuha RTV Slovenija ter ostala interesna združenja in jih pozval k odzivu na »namerno zavajanje in diskreditacije«. »Če smo kot novinarji različnih, tudi neprimernih, odzivov anonimnežev že vajeni, pa se nam zdi nedopustno, da bi namerno laganje najvišjega predstavnika slovenske vlade ostalo brez odziva pristojnih z RTV Slovenija. Povzročena je škoda ne le naši kolegici, temveč tudi celotnemu javnemu zavodu, ob tem pa to niti ni prvič, da si je predsednik vlade privoščil takšno manipulacijo o novinarjih, ki poročajo s terena. Kljub pojasnilom, danim na Twitterju, z enakimi manipulacijami še nadaljuje, kar kaže na načrtno diskreditacijo,« so ob tem zapisali.

Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu zapisalo, da »novinarji RTV SLO svoje delo opravljajo odgovorno in v skladu s poklicnimi merili in etičnimi standardi« in napade ostro obsodilo. »Zagovarjamo odprt prostor javne razprave, kjer ni prostora za nizkotno obračunavanje z novinarji, žalitve in zlonamerne laži. Pritiski različnih javnosti in interesov so v predvolilnem obdobju še bolj očitni in neposredni. Ker demokracije ni in ne more biti brez neodvisnih medijev, znova vse pozivamo h kulturi dialoga ter spoštovanju pravice posameznika do osebnega dostojanstva in varnosti,« so še zapisali. Dodali so, da so vse morebitne grožnje posredovali pravni službi RTVS.

Napade so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije. »V zadnjem času politiki novinarjem pripisujejo politične preference ali ozadja, ko ti le profesionalno poročajo z dogodkov ali o njih. Te oznake nato uporabljajo za diskreditacijo in sramotenje novinark in novinarjev. Končni cilj pa je vpliv na poročanje in samocenzura. Poudarjamo, da novinarji, ko poročajo z dogodkov, le opravljajo svoje delo. To velja tudi v predvolilni kampanji,« so sporočili.