Napad na: Oštro

Datum spremembe: 9. 5. 2024
Datum prijave: 12. 4. 2024
Tip napada: žalitev, napad na osebno ali profesionalno integriteto
Napadeni: Oštro
Napadalec: politik
Naziv napadalca: Janez Janša
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: mednarodne organizacije, poklicna združenja
Epilog: brez epiloga
Kratek opis
Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na novinarski konferenci 2. aprila 2024 diskreditiral spletni portal Oštro in njegovo ustanoviteljico in odgovorno urednico Anuško Delić.
Opis dogodka

Predsednik največje opozicijske stranke (SDS) Janez Janša je na novinarski konferenci 2. aprila 2024 diskreditiral Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Oštro in njegovo ustanoviteljico in odgovorno urednico Anuško Delić. Delić je imenoval za »cenzorja,« Oštro pa za »od nikogar izvoljeno institucijo, ki je tukaj postavljena, da dela checking, ali nekaj drži ali ne

Anuško Delić je obtožil tudi sodelovanja z Věro Jourovo, podpredsednico Evropske komisije za vrednote in preglednost.

Izjava na konferenci je bila odziv na prispevek, ki je bil na portalu Oštro objavljen v rubriki Razkrinkavanje, v katerem so objavili poročilo o delovanju podpredsednice podmladka SDS Zale Klopčič in zanikali njene navedbe o domnevni levičarski indoktrinaciji mladih na gimnaziji Šentvid. Klopčič je v svojem video blogu namreč evropskega poslanca Milana Brgleza obtožila kupovanja glasov in izpostavljanja dijakov t. i. »levičarski propagandi«.

Anuška Delić se je na napad odzvala z izjavo za dnevnoinformativno oddajo 24ur, v kateri je dejala, da so bili po Janševem govoru deležni več nenakolonjenih medijskih objav, nadlegovanja, blatenja, verbalno nasilnih privatnih sporočil in elektronske pošte: »Postali smo subjekt dezinformacijske kampanje, ki jo je očitno začela stranka SDS ali, kot je bilo rečeno na današnji novinarski konferenci, nekdanji premier Janez Janša.«