Napad na: Saša Krajnc

Datum spremembe: 23. 3. 2023
Datum prijave: 17. 3. 2023
Tip napada: pritisk prek nadrejenih (lahko tudi prek nadrejenih struktur npr. programski svet, varuh, odbor DZ ...)
Podtip napada: profesionalna diskreditacija
Napadeni: Saša Krajnc, TV Slovenija
Napadalec: državna institucija
Naziv napadalca: Upravni odbor Prešernovega sklada
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: brez odziva
Odziv drugih akterjev: brez odziva
Epilog: vpliv na psihično stanje
Kratek opis
Upravni odbor Prešernovega sklada je izrecno zavrnil sodelovanje Saše Krajnca na proslavi ob podelitvi nagrad sklada.
Opis dogodka

Upravni odbor Prešernovega sklada je v času pripravljanja državne proslave za podelitev nagrad Prešernovega sklada izvajal pritiske na režiserja proslave Matjaža Fariča. Med drugim se niso strinjali z izbiro voditelja TV Slovenija Saše Krajnca, ki ga je moral zato umakniti iz nabora sodelujočih.

“V bistvu sploh nisem razmišljal ideološko, ker tudi ta proslava ni bila ideološka, čeprav je bilo veliko kritičnih vsebin. Zdi se mi, da umetnost ne more biti vsa agitatorska. Lahko je uporniška, lahko je kritična, agitatorstvo, s katerekoli strani prihaja, pa je včasih ne samo kontraproduktivno, ampak tudi estetsko vprašljivo.

V nekem trenutku sem se za branje obrazložitev nagrad odločil za osebo, ki lahko zelo hitro bere, hkrati pa je njen glas znan in ima uradni ton. Videoportreti so namreč časovno omejeni. K sodelovanju sem povabil voditelja s TV Slovenija Sašo Krajnca.

Odgovor Upravnega odbora Prešernovega sklada je bil, da naj si dobro zapomnim, da če želim režirati proslavo, s Sašem ne moremo sodelovati. In da morajo te utemeljitve brati dramski igralci. Dobil sem seznam igralcev, ki bi bili po njihovem mnenju primerni, a so skoraj vsi po vrsti zavrnili sodelovanje. Igralcem je konec koncev mesto v umetniškem delu proslave.”

Po mnenju ministrice za kulturo Aste Vrečko je odločitev upravnega odbora moč brati “v luči dogajanja na RTV Slovenija,” kjer se je Saša Krajnc večkrat izpostavil kot eden od aktivnih članov sindikata, ki  nasprotuje trenutnemu vodstvu.

Mladina je objavila tudi pojasnilo Saše Krajnca o dogajanju.