Napad na: Uroš Abram

Datum spremembe: 12. 9. 2022
Datum prijave: 12. 9. 2022
Tip napada: fizični napad
Napadeni: Uroš Abram, Mladina
Napadalec: posameznik
Naziv napadalca: redar prireditve: »Knobleharjev pokal Škocjan 11.9.2022« Organizator: Občina ŠKOCJAN in Kolesarski klub Adria Mobil
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: lokalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: prijava delodajalcu, pravna sredstva, prijava interesnim združenjem
Odziv drugih akterjev: policija, delodajalec, poklicna združenja
Epilog: vpliv na finančno stanje, vpliv na psihično stanje, vpliv na profesionalno vedenje
Kratek opis
Fotoreporterja Uroša Abrama je ob cestni zapori fizično napadel redar
Opis dogodka

11. septembra 2022 je novinar/fotoreporter Uroš Abram ob 14.35 na lokalni cesti Zalog pri Škocijanu – Škocijan na Dolenjskem, pripeljal do cestne zapore. Za informacije, zakaj je tu zapora in koliko časa še bo, se je obrnil na redarja (v rumenih jopičih). Predstavil se je kot novinar z novinarsko izkaznico Društva novinarjev Slovenije. Starejši od obeh redarjev mu je neprijazno odgovoril, da naj se obrne na organizatorja. Ko je dvignil telefon, da posname fotografijo zapore, mu je redar prepovedal fotografiranje in se postavil pred zaporo. Novinar mu je pojasnil, da so na javnem kraju, kjer je snemanje dovoljeno. Redar, ki je po izrečenih žalitvah začel groziti in vztrajal, da ga brez njegovega dovoljenja ne sme fotografirati.

Novinar je spremenil nastavitve v snemanje videa ter redarja pozval, da prepoved ponovi. Odgovoril je, da lahko snema v drugo smer ter ga fizično napadel. Med udarci je Abramu zbil telefon iz rok, da se je le ta razbil. Ko je nehal udrihati, mu je zlomil še novinarsko izkaznico. Ob tem je nadaljeval z verbalnim napadom. Ker je bil napadalec starejši, med incidentom ni prišlo do fizičnih poškodb. Po incidentu je novinar poklical policijo. Ta je postopek opravila korektno, naredila zapisnik ter napadalca kaznovala zaradi prekrška zoper javni red in mir.