Napad na: Vida Petrovčič

Datum spremembe: 31. 5. 2022
Datum prijave: 5. 5. 2022
Tip napada: žalitev, napad na osebno ali profesionalno integriteto
Napadeni: Vida Petrovčič, Televizija Slovenija
Napadalec: posameznik
Naziv napadalca: več posameznikov, tudi anonimnih
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: več groženj, vezanih na en dogodek
Odziv: prijava interesnim združenjem, prijava delodajalcu, prijava NČR, varuhu na RTV Slovenija ali drugim samoregulacijskim organom
Odziv drugih akterjev: delodajalec
Epilog: vpliv na profesionalno vedenje, vpliv na status znotraj uredništva
Kratek opis
Po tem ko se je razširila novica, da bo novinarka Vida Petrovčič prevzela vodenje oddaje Studio City na Televiziji Slovenija, je bila deležna več žalitev in napadov na profesionalno identiteto.
Opis dogodka

Po tem ko se je v javnosti in medijih razširila novica, da je novinarka in urednica na Televiziji Slovenija Vida Petrovčič sprejela vodenje oddaje Studio City na javni radioteleviziji, je bila Petrovčič na družbenih omrežjih deležna več žalitev in napadov na profesionalno identiteto. Novinarka bi na položaju voditeljice zamenjala dolgoletnega voditelja oddaje Marcela Štefančiča, ki mu vodstvo ni podaljšalo pogodbe o nadaljnjem sodelovanju.

Mnogi so jo označili za »janševo vojakinjo«, eden izmed uporabnikov Facebooka je poizvedoval tudi po uporabi »nuklearnega arzenala«.

Petrovčič je ob prijavi žalitve označila za »nedopustne napade«, obsodilo pa jih je tudi vodstvo RTV Slovenija in potrdilo, da Petrovčič oddaje vendarle ne bo vodila.

»Vodstvo RTV Slovenija najostreje obsoja napade proti dolgoletni novinarki, komentatorki in urednici RTV SLO Vidi Petrovčič, na katero se je včeraj, ko je zaokrožila govorica, da naj bi vodila oddajo Studio City, usul plaz žaljivk, posmehovanja, javnega diskreditranja in verbalnih napadov. Še posebej obsojanja vredno in zaskrbljujoče je, da so groženj in pritiskov deležni tudi njeni najbližji. Zdrava demokratična družba mora dopuščati različnost mnenj, pogledov, stališč, prepričanj. Nestrinjanja so naraven del medsebojne komunikacije. A ohraniti je treba kulturno raven dialoga in ostati senzibilen na nevarne odklone, ki bi lahko ogrozili varnost posameznika. Vsaka javna beseda ima svojo moč in neodgovorno je, če se ta moč zlorabi za blatenje in zasmehovanje,« so zapisali v odzivu, objavljenem na spletni strani rtvslo.si.

Vodstvo javne radiotelevizije je napovedalo, da bo za zaščito zaposlenih uporabilo vsa pravna sredstva, vsakršne grožnje z nasiljem pa prijavilo pristojnim organom.