Napad na: Zemira Alajbegović Pečovnik

Datum spremembe: 21. 8. 2023
Datum prijave: 21. 7. 2023
Tip napada: pritisk prek nadrejenih (lahko tudi prek nadrejenih struktur npr. programski svet, varuh, odbor DZ ...)
Napadeni: Zemira Alajbegović Pečovnik, TV Slovenija
Napadalec: posameznik
Naziv napadalca: v. d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija
Prostor: poslovni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: prijava interesnim združenjem, organizacija protesta v javnem prostoru ali druge oblike javnega dogodka, pravna sredstva
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja, javnost
Epilog: vpliv na status znotraj uredništva
Kratek opis
V. d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija dal izredno odpoved urednici kulturnega programa Zemiri Alajbegović Pečovnik nesorazmerno glede na očitane ji kršitve.
Opis dogodka

Pred koncem mandata na čelu Televizije Slovenija je vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija dal izredno odpoved urednici kulturne redakcije Zemiri Alajbegović Pečovnik, ki je že pred meseci od njega dobila ustni opomin, ker je v prenosu proslave ob  kulturnem prazniku februarja prenašala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, čeprav naj bi Urbanija pred tem napovedal, da tega ne bo. Maja sta se sporekla glede resničnosti dogovora o poročanju s festivala v Cannesu in odhoda na službeno pot. V drugi polovici junija pa je Pečovnik po 25 letih dela dobila izredno odpoved, ker naj bi v. d. direktorja TVS Urbanija izgubil zaupanje vanjo. Pečovnik je glede tega že napovedala tožbo. Urbanija pa trdi, da mu ne morejo očitati nevestnosti.

Novinarski sindikati in aktivi RTVS so potezo ostro obsodili in izpostavili, da gre za popolnoma nesorazmeren ukrep. Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora koordinacije novinarskih sindikatov je na novinarski konferenci, organizirani v odziv na izredno odpoved dejala: “Primer Zemire le še dodatno ustrahuje zaposlene in stavkajoče in morda sili koga, da bi sam odšel, preden se nanj spravi v. d. direktorja TV Slovenija. Da gre za odpoved, ki naj bi bila maščevalne narave, zaradi aktivnosti Pečovnik v času stavke na mediju, pa se je strinjal tudi voditelj Dnevnika Saša Krajnc. Podprli so jo še novinarji in novinarke kulturne redakcije ter Gašper Andrinek, predstavnik Društva novinarjev Slovenije.

Na družbenih omrežjih se je odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, rekoč da je “nedopustno in nedostojno, da direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija, pred imenovanjem novega vodstva izvaja še zadnje kadrovske čistke na RTV ter odpušča vse glasove, ki so se zoperstavili njemu in v. d. generalnega direktorja ter opozarjali na slabe razmere v hiši.” Po njenem mnenju se “s tem povzroča nadaljnja škoda RTVS. Če je bil kje kakšen kanček dvoma o tem, kakšen je bil politični plan tega vodstva RTVS, potem je s temi dejanji brez dvoma odpravljen.”

S strani civilne družbe se je oglasil Inštitut 8. marec, ki je dal vedeti, da stoji za urednico. Predsednik sveta RTVS Goran Forbici, pa je dejal, da ga te poteze utrjujejo v skrbi, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete. Nov svet RTVS je med tem že sprejel sklep, da naj vodstvo za vsako kadrovsko potezo pojasni zakaj spada med tekoče posle.

Izredna odpoved na RTV razburila: “Vodstvo le še dodatno ustrahuje zaposlene.”

Urednica oddaj o kulturi na TVS, ki ji je direktor TVS Uroš Urbanija izročil izredno odpoved delovnega razmerja