Napad na: Petra Lesjak Tušek

Datum spremembe: 27. 9. 2023
Datum prijave: 31. 8. 2023
Tip napada: nadlegovanje prek družbenih medijev
Podtip napada: osebna diskreditacija
Napadeni: Petra Lesjak Tušek, Večer
Napadalec: anonimno
Naziv napadalca: spletni komentatorji
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: več groženj, vezanih na en dogodek
Odziv: prijava interesnim združenjem, prijava delodajalcu, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja
Epilog: različni tipi groženj se nadaljujejo
Kratek opis
Novinarka Večera Petra Lesjak Tušek je tarča napadov, ker je podvomila v verodostojnost fotografije Janeza Janše.
Opis dogodka

Začetek avgusta 2023 je severni del Slovenije zajelo močno neurje, ki je rezultiralo v hudih poplavah na Koroškem, v Savinjski dolini, na Gorenjskem in drugod. V prihajajočih dneh se je na prizadetih območjih zvrstilo večje število vidnih politikov, ki so se fotografirali, kako pomagajo sanirati posledice poplav. Med prvimi se je v medijih pojavila fotografija Janeza Janše iz Črne na Koroškem, ki so jo spletni komentatorji (denimo medijski analitik Boris Vezjak) okrcali, ker naj bi bil vodja stranke SDS na njej preveč čist. S tem so želeli sporočiti, da gre morda za fotografijo, ki ni reportažne, ampak prvenstveno promocijske narave.

Na spletu se je v kratkem pojavila nova fotografija Janeza Janše, na kateri je imel majico, ki je bila za razliko od tiste na prvi fotografiji, blatna. Novinarka Večera in predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek jo je na Facebooku komentirala z besedami: “Polili so ga,) en ajmer, pa smo!”, kar njegovim podpornikom ni ustrezalo, zato so začeli novinarko napadati in žaliti v spletnih komentarjih na družbenih omrežjih, kjer so jo obtožili tudi pripadnosti komunistom, se spravljali na njeno družino in podobno.

petra-messengerreceived_832345731747128 received_826667869112079-1